Nieuwe burgemeester Etten-Leur straalt ervaring, bevlogenheid en humor uit

Marina Starmans-Gelijns (54) is definitief benoemd tot burgemeester van de gemeente Etten-Leur. De benoeming gaat in op 26 september aanstaande. Ze is momenteel nog burgemeester van de gemeente Dongen, maar per 26 september volgt ze dus Mark Verheijen (VVD; waarnemend burgemeester van Etten-Leur) op.   

Marina ("Iedereen mag me gewoon bij m'n voornaam noemen en met je en jij aanspreken") is 53 jaar. Ze is getrouwd, heeft twee kinderen (die al het huis uit zijn, maar nog graag thuis komen), twee honden en een papegaai. "Zij was geloof ik zo'n beetje de enige die heel blij was in de coronatijd. Ze had zoveel aandacht. Een zinnig woord kwam er niet uit, maar ze bemoeide zich met alle gesprekken. En maar kwekken..."

Marina vertelt het met een brede lach op haar gezicht. Een flinke en gezonde dosis humor typeert haar. Vanuit haar woonplaats Dongen (waar ze 8,5 jaar burgemeester was) neemt ze ook een flinke brok ervaring mee naar Etten-Leur. Als voorzitter van de gemeenteraad, vanuit bijvoorbeeld haar portefeuilles openbare orde en veiligheid, en als burgervrouw. Ze wordt ook getypeerd als 'een mensenmens'. 

"Ik ben heel toenaderbaar, laagdrempelig en vind het fijn om contacten te leggen en verbindingen te maken. Ik hou ervan om dicht bij de mensen te staan. Ik ben en blijf gewoon mezelf."

De komende periode wil de nieuwe burgemeester gebruiken om zich verder te verdiepen in Etten-Leur en veel kennismakingsgesprekken te voeren. "Dat mag formeel, maar het kan ook tijdens een wandeling, op iemands meest dierbare plek, op een terras met een koffie of tijdens een picknick in het park. Zo ging dat in Dongen en zo mag het ook in Etten-Leur."

Met de makelaar staat al een afspraak gepland. Dat wil zeggen met de verkopend makelaar in Dongen. "Mijn man is daarin nogal voortvarend... Dat we in Etten-Leur komen wonen, is een verplichting, maar dat wil ik ook heel graag.

Anoniem ("... als bezoeker van Etten-Leur en iemand die in de toekomst graag in Etten-Leur zou komen wonen...") heeft ze in Etten-Leur al eens een dag rondgelopen en heeft ze geproefd aan Etten en Leur en contact gemaakt met mensen op straat. Haar warme onthaal door Barbara en Sylvester bij De Kapel in het Park noemt ze als voorbeeld. 

Mooie mensen die met veel passie en energie in het Oderkerpark hun droom aan het realiseren zijn en er een ontmoetingsplek van willen maken.

Marina schetst Etten-Leur als een dorp met een stads karakter. Met 44.000 inwoners een stuk groter dan Dongen (27.000). Een plek waar volgens haar veel uitdagingen liggen. "Uitdagingen op het gebied van wonen, arbeidsmarkt, zorg, mobiliteit en kwesties rond asielzoekers, statushouders en de opvang van Oekraïense vluchtelingen."


De kermis toont volgens haar aan dat Etten-Leur leeft, maar ze moet nog een goed beeld krijgen van hoe bruisend de gemeente is, wil en kan zijn. Op basis van kennismakingsgesprekken met organisaties en ondernemers én eigen ervaringen hoopt ze tot een beeld te komen. "Ervaring hier in Etten-Leur heb ik daar natuurlijk nog niet mee. Mijn man wel enigszins. Die heeft hier wel wat gezellige stapavonden gehad."

Etten-Leur voelt heel erg goed.

Bij de gemeenteraadsvergadering van 26 september wordt Marina Starmans-Gelijns officieel benoemd. En dan kan ze echt aan de slag als mensenmens, boegbeeld en burgemeester van Etten-Leur.