Gouden bekroning voor Bakkerij Kottier!

Harold Kottier, eigenaar van Bakkerij Kottier, wist al op jonge leeftijd dat hij bakker wilde worden. Na zijn bakkersopleiding kreeg Harold op zijn 25e de kans om een bestaande bakkerij in Breda over te nemen. Al ruim 30 jaar wordt hier met veel passie brood en banket gemaakt. Het is voor het eerst dat hij zijn worstenbrood en desem haverbrood heeft laten keuren door Stichting Nederlands Bakkerij Centrum, en ze zijn niet voor niets meteen met goud bekroond!  


Het NBC (Nederlands Bakkerij Centrum) heeft keurmeesters die over heel Nederland bakkers en hun bakkerij keuren. Bakkers die kwalitatief hoogwaardige producten bakken komen in aanmerking voor een gouden bekroning. Tijdens de keuring, die wordt uitgevoerd door de keurmeesters van het Nederlands Bakkerij Centrum in Wageningen, wordt naar diverse aspecten van het product gekeken. De geanonimiseerde producten worden beoordeeld op bijvoorbeeld vorm, kleur, geur en smaak/aroma. Bakkerij Kottier is met goud bekroond op hun worstenbrood en desem haverbrood. 

HIER WORD IK TROTS VAN, HIER DOE JE HET VOOR

"De producten zijn blind als beste getest door de keurmeesters. 5 sterren is de maximale score. Het is geen wedstrijd, ze halen het zonder dat je het weet op in de winkel. Ze beoordelen dus wat de consument krijgt."

Wat is er belangrijk bij het maken van worstenbrood?

"Goed vlees! Geen vlees dat volgespoten is met water. Slagerij Havermans in Wagenberg levert ons vlees. Dit is de enige in heel Nederland die zijn eigen vee heeft. De koeien lopen lekker buiten en krijgen speciaal veevoer. Geen plofkoe dus. Dit vlees wordt speciaal voor ons gekruid en klaar gemaakt en wij maken het tot onze heerlijke worstenbroodjes. Bij het deeg is het belangrijk dat het net als bij chocolade heerlijk smelt in de mond. Geheim van de chef: laat het deeg op 15-18 graden reizen in plaats van 28 graden."

Desem haverbrood


Haver wordt gekookt, samen met lijnzaad. Dit brood is overigens erg goed voor je cholesterol. De haver laat heel langzaam zijn suikers af waardoor je er lang energie uit haalt. Haver is glutenvrij en daarom ook goed voor de spijsvertering. Het is lekker vullend brood, het geeft je veel energie!


"Onze bloem komt uit het prachtige Nantes in Frankrijk. De Franse bloem t65. Dit is gebaseerd op specifieke Franse tarwevariëteiten die zorgen voor een goudgele kruimkleur. Er zitten verder geen toevoegingen in deze bloem. Van de bloem maken we desem. De desem kweek duurt 5 dagen."




"Ook is er een zoetere desem, die naar melk smaakt. In Duitsland is de desem zuurder. In Duitsland noemen ze dit 'sauerteig' of wel zuurdesem. Het is heel simpel om te maken. Bloem, water, desem. Meer is het niet. De haver wordt pas aan het einde toegevoegd aan de desem. Desem is koolzuurgas en alcohol. Deze worden geproduceerd door bacteriën. In de oven vervliegen deze bacteriën maar de smaak blijf je behouden. Het deeg moet nog 24 uur op 7 graden rusten voordat het wordt gebakken. En dan uiteindelijk wordt het deeg gebakken op de vloer van de oven." 


Bekroond met goud


De met goud bekroonde producten herken je makkelijk aan de gouden sticker of de schapkaart in de winkel. Alle producten die een gouden bekroning krijgen worden ook op www.bekroondmetgoud.nl getoond. Benieuwd geworden naar het worstenbrood en desem haverbrood van Bakkerij Kottier? Ze hebben nu een mooie actie om deze bijzondere prestatie met de rest van Breda te delen!