Bierblog: Spaanse bieren bij Lunchbar Vermut

Half mei opende lunchbar Vermut aan de Koninginnestraat nummer 1. Op een prachtige locatie op het hoekje van de Ginnekenweg, een betere entree richting het Ginneken kan je niet hebben. Nog geen maand open en nu al niet meer weg te denken uit het straatbeeld. De open uitstraling door de grote glazen gevel en de strakke inrichting nodigen uit om naar binnen te stappen of op het terras plaats te nemen. Ik hoorde dat ze unieke Spaanse bieren serveren, dus een bezoekje kon niet uitblijven. 

Naast lunch is het een heerlijke plek om gewoon even een drankje te doen  tot 22:00 uur. Uiteraard de mogelijkheid tot een pincho bij de borrel. Je waant je direct in Spanje. 

Naast het alom bekroonde Estrella Damm als Spaans huispils en de radler variant van dit pilsje (Damm Lemon) serveren ze unieke speciaalbieren van brouwerij Balate. We beginnen met de meest frisse variant: Ter. Bij het uitserveren krijgen we te horen dat de bieren van Balate bij de beste sterrenzaken in Spanje worden geserveerd. Sterker nog, El Celler de Can Roca in Girona, uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld, heeft de bieren op de kaart staan. De lat ligt hoog!

Spaans speciaalbier op sterren niveau!

Het unieke en elegante flesje word geserveerd naast een wijnglas. Perfect passend bij dit bier. Het schenkt prachtig uit en er ontstaat een perfecte schuimkraag. De aroma’s zijn heerlijk fris met tonen van banaan die doen denken aan een goede Duitse weizener. Niet gek aangezien bier met tarwe wordt gebrouwen. Hierbij vinden we ook mooie florale tonen van de aromahop. 

De eerste slok, heerlijk zacht, fris en toch volmondig bier. Mooie lichte en frisse tonen van de gebruikte Tettnanger hop. Mooi in balans, enkel de afdronk is vrij snel weg. Voor een redelijk laag alcoholisch bier (4,8%) is het een smaakvol bier dat perfect past op een zonnige middag op het terras. 

Na enkele slokken worden er op het terras bakjes met Spaanse chips uitgedeeld, heerlijk voor bij de borrel. 

Uiteraard proeven we ook het tweede bier: Nil. Ook hier wordt weer wat uitgelegd over het bier. De naam van de brouwerij komt van de oorsprong van de familie, het zuiden van Spanje in Granada. Balates zijn stenen kanalen die aangelegd werden voor de irrigatie van de velden. Een ode dus aan het belangrijkste ingrediënt van bier: water. De namen van de bieren zijn de namen van rivieren. 

Het tweede bier is mooi amberkleurig en licht troebel. De aroma’s zijn licht fris en moutig. Dit mout volgt bij de eerste slok waarna mooie bitters blijven hangen. Vol van smaak en toch erg doordrinkbaar. Ontzettend knap dat brouwers het voor elkaar krijgen om zo’n smaakvol bier te brouwen met slechts 4,5% alcohol. Net als de Ter dus een perfect bier voor bij de borrel. 

Twee perfecte bieren die goed gaan met de lichte pincho’s die bij Vermut worden geserveerd. Een pan tomate of een gamba met limoen misstaan zeker niet bij deze bieren.

Heb ik dan niks aan te merken? Jawel, ik wil dat derde bier van Balate ook proeven! Vanwege het seizoen nog niet beschikbaar. Van mij mogen ze deze ook al wel op de kaart zetten, ik kan niet wachten.

Deze bierblog is geschreven door Bas Schampers, biersommelier in opleiding. Met Baspitality (www.baspitality.nl) specialiseert hij zich in allerhande horecatrainingen en horeca-advies. Tevens is hij de initiatiefnemer van de Bourgondische Bierkelder (www.bourgondischebierkelder.nl) Voor Stappen-Shoppen houdt hij jullie op de hoogte van al het bierige nieuws in en rond Breda.