Tags: nieuwe veste, tijd van je leven, kunst

Project 'Tijd Van Je Leven'

Uit onderzoek is gebleken dat eenzaamheid bij ouderen toeneemt; 47% van de ouderen is eenzaam, 11% is ernstig eenzaam. De GGD West-Brabant, Nieuwe Veste Breda, CultuurCompaan Roosendaal, Cultuurbedrijf Bergen op Zoom en nu ook Nieuwe Nobelaer in Etten-Leur, werken samen aan vernieuwing én aan de sociale vitaliteit van ouderen in West-Brabant. Na een succesvol pilottraject in 2017 en de positieve resultaten het afgelopen jaar wordt het project verder uitgerold in 2019.

Het verhaal van de ouderen centraal Het project “Tijd van je leven” start met een informatiebijeenkomst waarin meer wordt verteld over de inhoud. Ouderen die enthousiast zijn geworden kunnen aansluiten bij de ontmoetingsdag waar nader kennis wordt gemaakt met elkaar. Na de ontmoeting volgen de deelnemers kunstworkshops die begeleid worden door kunstenaars. In de workshops wordt op diverse wijze aandacht besteed aan thema’s die in het leven van de deelnemers een belangrijke rol spelen. De workshops worden afgesloten met een gezamenlijke presentatie, verzorgd door de deelnemers en met behulp van de kunstenaars. Gedurende het project wordt er een arts-onderzoeker gekoppeld aan het proces, die breed onderzoek doet naar de effecten van kunst op gezondheid en alle effecten analyseert. Verzorgingstehuizen, wijkteams, huisartsen, en vrijwilligersorganisaties worden betrokken bij het project.

47% van de ouderen is eenzaam, 11% is ernstig eenzaam


Kunstenaars gezocht Het project 'Tijd van je Leven’ wordt mede mogelijk gemaakt door enthousiaste kunstenaars. Voor de nieuwe trajecten in 2019 kunnen kunstenaars die ervaring hebben of interesse hebben in het werken met ouderen zich aanmelden. Kunstenaars gaan op locatie in de wijk of een verzorgingshuis aan de slag met de verhalen van ouderen. Op een kunstzinnige wijze worden de verhalen vertaald door gebruik te maken van een of meerdere disciplines, zoals beeld, dans, theater, fotografie, muziek en schrijven. Op woensdag 28 november vinden de kennismakingsgesprekken plaats met de kunstenaars. Aanmelden is mogelijk via deze website.

Informatiebijeenkomst bijwonen Ouderen die het leuk vinden om nieuwe mensen te leren kennen, verhalen te vertellen of nieuwe ervaringen op willen doen kunnen deelnemen aan het project “Tijd van je leven”. In Breda, Etten- Leur, Halderberge en Roosendaal worden in januari en februari 2019 informatiebijeenkomsten georganiseerd. Iedereen mag deelnemen aan dit bijzondere project. Vrije inloop en deelname is geheel kosteloos. Meer informatie opvragen en aanmelden voor de informatiebijeenkomst is mogelijk via de website van Tijd Van Je Leven.