Carnaval 2024 in ut Kielegat; alle high lights op een rijtje!

Carnaval staat weer voor de deur. In het bruisende Kielegat veranderen de straten in een zee van kostuums en confetti, terwijl de rood en oranje sfeer zich als een golf door ut Kielegat verspreidt. Onder het motto “ut stroomt lekker deur” gaat Prins Driekus d’n Tweejde samen met zijn gevolg voorop in dit leutfeest! In dit lijstje hebben we alle high lights voor je op een rijtje gezet. Bekijk ook onze agenda voor een overzicht van alle evenementen. 


Sleuteloverdracht

Wanneer Prins Arie aankomt met een stoet aan mensen vanaf de Haagdijk op een bomvol Grote Markt is het tijd dat burgermeester Depla de sleutels van de stad Breda overhandigt. Vanaf dan dompelen we ons onder in het feestgedruis van ut Kielegat. Dit vindt plaats op 10 februari om 14:11.

ALLE OPTOCHTEN OP EEN RIJTJE

De Grote Optocht van ut Kielegat

De Grote Optocht die jaarlijks op carnavalsmaandag door het Kielegat trekt, is voor vele duizenden toeschouwers een onmisbaar hoogtepunt van carnaval. Op maandag 12 februari 2024 om 12:11 is het eindelijk weer zover, dan trekt de optocht weer door het Kielegat.

Optochten Carnaval 2024 in Randgemeenten

Behalve het Kielegat hebben ook de Bredase dorpskernen een eigen optocht:
Zondag 11 februari
Locatie: Boemeldonck (Prinsenbeek vanaf 12:30)
Locatie: Baviaonenland (Bavel vanaf 11:11)
Locatie: Bosuilendorp (Ulvenhout vanaf 13:11)
Locatie: 't Aogje (Princenhage vanaf 13:30)
Maandag 12 februari
Locatie: Lampkesoptocht Totdenringen (Teteringen vanaf 15:00) 


grote markt

Straatcarnaval op de Grote Markt

Nadat Prins Driekus de sleutel in handen heeft gekregen op 10 februari barst het carnavalsfeest op de Grote Markt nu écht los. De Commissie Straatcarnaval heeft een gevarieerd programma samengesteld om er een echt Kielegats feest van te maken. Verwacht optredens die de boel op stelten zetten, waaronder de ontembare Partyfriex, de opzwepende Alarmfase III en dweilorkest De Rotdweilers. Deze zaterdag staat garant voor een middag en avond vol Kielegatse feestvreugde! En alsof dat nog niet genoeg is, na 20.11 uur neemt de Bredase horeca de regie over het podium over en blijft het feest nog tot 23.00 uur doorgaan (met mogelijke uitloop tot 01.00 uur).

Kielegat KWÈKT MEEJ

Speciaal voor Kielegatse jongeren in de leeftijd 12-16 jaar organiseert Stichting Kielegat een uniek carnavalsfestival, Kielegat KWÈKT MEEJ . Op 11 februari van 13.11 – 15.11 uur trakteren 2 dj’s je op carnavalskrakers en bekende meezingers. Bij binnenkomst ontvang je een gratis cola en na afloop een snack. Daag je vrienden uit voor verschillende challenges en maak kans op leuke prijzen. Deze middag is verboden terrein voor ouders. Zij blijven op afstand!

Hossen op de markt

Je carnavalszondag is simpelweg niet compleet als je niet heerlijk hebt staan hossen op de Markt! Precies om 20.11 uur neemt deze dynamische commissie het stokje over van de commissie straatcarnaval. En, zit je op het puntje van je stoel? Want wij onthullen niet zomaar wie dit jaar de taak krijgt om de feestvreugde op de markt nog verder te laten exploderen!


KERKPLEIN & GROTE KERK

De Kielegatse Klokkenluiders

Op carnavalszaterdag om elluf over elluf zal er vanaf onze geliefde Toren van de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk het Bredase volkslied over de Grote Markt van ut Kielegat klinken. Natuurlijk met stadbeiaardier Paul Maassen, maar speciaal ondersteund door de Torenblazers van de Nieuwe Veste. Daarna zullen de klokken luiden verzorgd door het Klokkenluidersgilde Breda. Een mooie manier om het carnaval in te luiden. 

Tegenover de Bruine Pij komt een groot podium te staan, waar zes dagen lang optredens plaatsvinden. Bekijk hier het volledige programma

HAVErmarkt

De Havermarkt wordt uiteraard weer op z'n kop gezet tijdens carnaval. Er is een buitenpodium waar de hele dag door optredens en DJ's zijn. 

HAVERMARKT Podium buiten
Vrijdag 14.00 - 23.00 uur
Zaterdag 12.00 – 23.00 uur
Zondag 13.00 – 23.00 uur
Maandag 13.00 – 23.00 uur
Dinsdag 15.00 – 19.00 uur

ALAAAFTERPARTY | Havermarkt
Dinsdag 19.00-23.00 uur
Met artiesten en LIVE TV opnames van BredaNU

haven & spanjaardsgat

Bij Spinola is er nu ook het Kieleiland! 'T Kieleiland word een jaarlijkse traditie, een legendarisch symbool van feestvreugde en onoverwinnelijkheid! Vanaf 9 tot 12 februari is dit Kieleiland op de Haven van Breda in Spinola. Ook opent China Town zijn deuren aan de Haven van Breda op 9 tot 12 februari, bij Yu&Me. Ons restaurant zal volledig transformeren naar een Chinese feesttent. Dus, pak je chopsticks maar alvast in en wij zorgen ervoor dat de sambal klaar staat! Als laatste op de Haven van Breda is er bij de Huiskamer Kantje Boord! Dit is een festival op de Haven, er zijn geen entree tickets en gratis toegang voor iedereen. Het zal zijn van 9 tot 14 februari plaatsvinden. 


Verbranding Kiske & Mieske
De verbranding van Kiske en Mieske is elk jaar het eindpunt van de carnaval. Na 4 bijzondere jaren nemen we afscheid van onze Prins Arie. Voor de laatste keer zal hij zijn steek af doen en de sleutels van de stad teruggeven aan de burgermeester. Het is op de Haven op 13 februari om 20:11.

Van coothplein

Carnaval op het van Coothplein
Megastage + Overkapping op het leukste plein van Breda! Met op maandag de grote optocht! 4 dagen artiesten en dj's op het leukste plein van Breda.
- Vrijdag; 🎊 De vrijdag trappen we af met DJ Dennis, MAZ Fi*sta en De Tappers⁠.
- Zaterdag; 🍻 Op zaterdag gaat het los met Piedra, Wes, H3; want het is Hitjesdag, De Rubberen Schuimboten & Max voor het Stappen⁠.
- Zondag; 🕺🏻 Op zondag gaan de voetjes van de vloer met Timo V, Peter Selie & Piedra⁠.
- Maandag; 🎉 Op maandag komen Lazee Larry, De Rubberen Schuimboten en H3; Want het is Hitjesdag het plein nog een keer op z'n kop zetten⁠.

het chasséveld

Feesttent op het Chasséveld 
Van 9 tot 12 februari staat het Chasséveld in Breda op z'n kop, want het is tijd voor CARNAVAL! En dit jaar wordt het beter dan ooit. We plaatsen namelijk de grootste feesttent die je ooit gezien hebt, en we halen echt alles uit de kast! Vier dagen lang springen, 4000 kg confetti, dansen, polonaise en nog veel meer. De line up:
- (Vrijdag) John West & Koen van 15:00 tot 01:00
- (Zaterdag) Arjan Oostrom, Jullie, Stomdronken, MAZFIESTA, Rik at Night, DJ Flipse van 13:00 tot 01:00
- (Zondag) Tino Martin, Peterselie, Plankgas, Nat & 2 mongolen, Koen, Sfeermakers, Boris, Rik at Night van 12:00 tot 00:00
- (Maandag) Wilbert Pigmans, Zanger Kafke, Ian Zwaardski, Toeskee, Koen van 13:00 tot 13:00

Bonte Brakkendag
De Jeugdprins en Jeugdprinses en de hele jeugdraad nemen iedereen mee in de polonaise, zingen en springen om warm te lopen voor Carnaval. Een spetterende start van het carnaval voor alle brakken van 0 tot 12 (en hun ouders). Op het Chassé Theater vanaf 14:33.

Brakkensliert
Op dinsdag 13 februari 2024 trekt de brakkensliert door ut Kielegat! Heb je meegelopen in je eigen wijk en ben je er klaar voor om jouw creatie aan het grote publiek te laten zien, loop dan gezellig mee in de Kielegatse Brakkensliert! De start is om 14:11 uur en je eindigt om ongeveer 17:00 uur bij het Chasse Theater. Daar is het Guldenbal al aan de gang en zal feestelijk overgaan naar de prijsuitreiking.

Guldenbal
Een feest op het Chasséveld dat met medewerking van vele Kielegatse carnavalskapellen vooral bedoeld is voor de gehele familie: opa's/oma's, vaders/moeders, hun kinderen en kleinkinderen. Voor de brakken is er een speciale hoek in de foyer ingericht waar zij onder professionele begeleiding kunnen spelen, tekenen, kleuren maar ook geschminkt kunnen worden.


MEZZ

AprèsKielegât
Bij de Mezz op 8 februari kan je carnaval aftrappen met hét nieuwe carnavalsfeest van Breda: AprèsKielegât! De Jupiler Zaal wordt getransformeerd tot grote après-ski hut waar je zo van de latten in een feest vol meezingers stapt. Trek je meest extravagante outfit aan en laat je zorgen achter, in ons winterwonderland vier je de magie van carnaval samen met je vrienden.

076Ball bij de Mezz
Carnaval in zicht! Op zaterdag 10 februari 2024 gaan we, vanaf 20:00 uur weer ouderwets los met het 076 Bal, het enige echte Kielegats Onderonsje! De jongens en meisjes van Stichting Een Kielegats Onderonsje zijn er weer helemaal klaar voor! Jullie ook? We hebben diverse artiesten voor je vastgelegd waaronder De Dorini’s, De Tappers, Bennie Solo maar ook lokale toppers zoals Peter Selie en Tommy Lips. 

Stuiterbal
Waar zijn die handjes? Na twee uitverkochte knaledities is Stuiterbal bij de Mezz natuurlijk terug in 2024! En met drie volwaardige area’s is Stuiterbal groter dan ooit. Stuiterbal is hét carnavalsfeest voor middelbare scholieren t/m 17 jaar. Ze hebben een spetterende line-up met in de Grote Zaal optredens van Alessio, Glen Fontein, de Kapotte Kachels en méér! Onze huis-dj Matt Saus draait de heerlijkste carnavalsklassiekers en nieuwste krakers en neemt je mee door een feestelijke avond vol verrassingen, special effects en cadeaus. Polonaise gegarandeerd!