Interview met Oosterhoutse jazz-muzikant Tijn Trommelen!

De Oosterhoutse Tijn Trommelen is aardig aan de weg aan het timmeren in de wereld van jazz! Al op jonge leeftijd begon hij met muziek maken en volgde zijn vader op. Nu, op 22-jarige leeftijd treedt hij veel op, waaronder op het Jazz Festival in Breda. Voor ons genoeg redenen om eens bij Tijn langs te gaan.

een enorme Passie voor jazz


Hoe ben je in de muziek beland?
Ik ben van kinds af aan al bezig met muziek! Mijn vader Antoine Trommelen is aardig bekend in de jazz wereld en daardoor ging heel mijn opvoeding al over muziek. Op jonge leeftijd ging ik al mee naar optredens en reisde ik mee naar het buitenland. Dit heeft veel indruk op mij gemaakt en op een gegeven moment besefte ik dat ik ook muziek wilde maken. De hele levensstijl, zoals het reizen en alles er om heen boeide me heel erg. Doordat ik veel met mijn vader meeging, ben ik de jazzwereld ingestapt en is mijn passie voor deze muziek gegroeid.

Wie is je grootste voorbeeld?
Dat is heel lastig om specifiek te zeggen. In de jazz heeft iedereen zijn eigen specialiteit. De één is het beste is op de gitaar en de ander op de trompet. Het gaat om muzikanten die samen een prachtig muziekstuk maken!

Een avondje doorzakken met goede muzikanten is ook wat jazz is!

Zie je de muziek meer als een hobby of zie je er een toekomstige baan in? 
Op dit moment zie ik het als een uit de hand gelopen hobby, maar in de toekomst hoop ik met muziek mijn brood te verdienen. Ik heb de ambitie om door te gaan en zelf mooie concerten te gaan organiseren!

Waar verwacht je over vijf jaar te staan?
Over vijf jaar ben ik afgestudeerd aan het conservatorium. Ik hoop dat ik daarna van jazzmuziek kan gaan leven en met mijn muziek de wereld rond kan reizen. Jazz staat bekend om zijn oubollige imago en ik wil daar vanaf. In de muziekwereld kan je in één klap wereldberoemd worden, maar het kan ook ineens voorbij zijn. Bij jazz moet alles kloppen, omdat het een samenwerking is van verschillende factoren die je laten doorbreken. 

Jazz staat bekend om zijn oubollige imago en ik wil daar vanaf

Wat maakt optreden zo bijzonder?
Een optreden is altijd anders. Je hebt een plan bij een optreden, maar tussendoor verzinnen de muzikanten nieuwe solo’s en dat maakt het swingend! Dat is het gave van de jazz, alles is zo vrij!

Waar ben je op dit moment mee bezig? 
Op dit moment speel ik in meerdere bandjes, omdat ik de afwisseling in verschillende stijlen erg leuk vind. Dit jaar ben ik met vrienden van het conservatorium een eigen bandje gestart genaamd ‘Martins swing quartet'. We zijn pas net begonnen en zijn op dit moment bezig met het ontwikkelen van een totaalplaatje. Het leuke aan dit bandje is dat we de oude jazz met het oubollige imago in een nieuw jasje steken, maar de muziek moet wel verstaanbaar blijven voor de oudere mensen. 

Het is belangrijk dat we een bijzondere uitstraling hebben. Daarnaast willen we ons gaan focussen op de details in de muziek. We willen overbrengen dat we een stel muzikale gasten zijn die leuke en goede jazz maken. Uiteindelijk is ons doel om jeugd enthousiast te maken om naar jazz te luisteren. Daarnaast wil ik juist de persoon zijn die na het behalen van mijn diploma bij het conservatorium onderscheidend blijft. 

IK HEB DE AMBITIE OM DOOR TE GAAN!

Naast de verschillende bandjes speel ik ook samen met mijn vader en zus in een band genaamd; 'Three 'O' Trommelen'. Met deze band sta ik dit jaar op het Jazz Festival in Breda te spelen.

Dit jaar organiseerde je ook zelf een concert. Hoe is dat idee ontstaan? 
Vanaf begin af aan heb ik onder de vleugels van mijn vader gestaan, maar het is hoog tijd om daar onderuit te gaan stappen en mijn eigen carrière te gaan ontwikkelen. Ik kon het concert houden in een kroeg of klein zaaltje, maar ik dacht laat ik het gelijk groots aanpakken! Ik heb muzikanten op gebeld en een repetitie avond geregeld bij mij thuis en een week later was het optreden al. Het verbaasde me hoeveel mensen hieraan mee wilden werken. 

In eerste instantie was ik bang dat het niet zou lopen. Maar tot mijn verbazing was iedereen heel enthousiast! Mijn plan is om in 2019 weer een concert te geven met een nieuw concept, want ik wil graag dat mijn optredens uniek blijven.

Ik wil onderscheidend zijn! 

Wat wil je bereiken met jouw deelname aan het Jazz Festival?
Ik wil graag de groei en ontwikkelingen die ik in de loop van de jaren heb doorgemaakt op deze manier laten zien. Bij het Jazz Festival komen mensen die speciaal voor de muziek komen, dus ook erg geïnteresseerd zijn. 

TIJN OP HET JAZZ FESTIVAL BREDA

Wat maakt het Jazz Festival zo speciaal?
Het mooie aan het Jazz Festival is dat het internationaal veel bezoekers trekt, het is altijd gezellig en de mensen voelen als een grote familie! Muzikanten over heel de wereld reizen af naar Breda en worden zonder dat ze het weten bij elkaar gezet in een optreden. Zo ontstaan er de mooiste optredens! Het geeft een goed gevoel om op deze manier je passie te delen met andere muzikanten en festivalbezoekers. 

Wil jij Tijn Trommelen zien spelen op het Jazz Festival in Breda? Klik hier voor meer informatie over het Jazz festival 2018.