Tags: Eten in Breda, Uit eten, Breda, Brasserie Bardot, Van Cooth , Oranje Zuid

Foodblog: Diner bij Brasserie Bardot

Wij namen vorige week plaats in de charmante, op-en-top Franse, Brasserie Bardot. Gelegen aan het gezellige Van Coothplein te midden van diverse mooie winkelgebieden en omringd door mooie horecazaken is het goed toeven. Het Van Coothplein bloeit sinds Bardot haar deuren opende en dat succes werd snel gevolgd met de opening van Wijnbar Petit Bardot.

Brasserie Bardot stelt nooit teleur

Brasserie Bardot presenteerde begin maart haar nieuwe kaart en wij mochten langskomen om enkele nieuwe gerechten te proeven. Wij werden verwelkomd door eigenaresse Petra Flenter, zij gaf de nodige uitleg over de nieuwe kaart en wij lieten ons graag door haar adviseren. Daarbij werd gekozen voor een drie-gangen menu met zoals je dat mag verwachten bij Brasserie Bardot, bijpassende wijnen bij elk gerecht. 

Ik kreeg als voorgerecht gebakken gamba’s met een ratatouille salade, op een bedje van koude couscous en rozemarijnmayonaise en een frisse tomatenvinaigrette. Een leuke combinatie waar de Marokkaanse invloeden in de Frans-Mediterrane keuken duidelijk zichtbaar zijn. De stevige gamba’s met een mooie ‘bite' hebben een subtiele knoflooksmaak dankzij het feit dat ze afgeblust zijn met knoflookolie. Het is een goed voorgerecht, vol van smaak maar niet te zwaar.  De Viognier die bij het gerecht wordt geschonken is fris en fruitig van smaak, wat mooi gaat met het lichte frisse karakter van het gerecht. 

Mijn tafelgenoot, Jordy, kreeg het oester trio, een gerecht wat niet zou misstaan op een zonnig terras. Twee oesters waren gegratineerd met béchamel en oude kaas, twee oesters waren naturel met een sjalotten vinaigrette en twee oesters in een Bloody Mary bereiding. Elke bereiding heeft zijn eigen unieke smaak, van de romige gegratineerde oesters, de frisse naturel en de smaakvolle Bloody Mary oesters, zeker een aanrader. De frisse Crément is een goede toevoeging aan de subtiel zilte nasmaak van de oesters.

Als hoofdgerecht kreeg ik een op de huid gebakken roodbaars met aardappelmousseline, kervel pistou, geroosterde wortel en een heerlijke saus van strandkrabben. De saus is haast een romige soep en voegt ontzettend veel smaak aan het gerecht. De mousseline is een verfijnde versie van aardappelpuree en vormt een goede combinatie met zowel de Roodbaars als de saus. Pistou is een Franse versie van pesto en deze kervel variant heeft een subtiel zoete smaak die de smaken van onder andere de mousseline bekrachtigt. De Roodbaars heeft een zeer mooie krokante huid, fijne smaak en erg mooi stevig wit vlees. Bij dit gerecht wordt een vollere rijpe wijn geschonken om bij smaakrijke elementen uit het gerecht te passen, een Chablis Chardonnay.

Mijn tafelgenoot kreeg een van mijn persoonlijke favoriete geserveerd met een bijzondere authentieke presentatie op een houten plank, runderbavette met Stroganoff à la Bardot vergezeld door pommes frites. De Stroganoff bevat grof gesneden groentes en werd samen met de malse bavette gepresenteerd in een stalen pannetje. Bavette wordt ook wel ‘werkvlees’ genoemd en is iets steviger qua structuur dan ossenhaas of biefstuk maar bevat des te meer smaak. Bij dit gerecht krijg je een kleine salade on-the-side en een mooie volle rode wijn uit de Haute-Médoc welke uiteraard zeer goed samen gaat met de bavette.

Ik kreeg als dessert een bijzondere nieuwkomer op de kaart, gebraden ananas met crème van amandel en kokos, specerijen-karamel en pistache ijs. Ananas is één van de beste fruitsoorten om warm te serveren, de zoete smaak komt nog beter tot zijn recht en de ananas wordt zachter door de warme bereiding. De karamel met specerijen complementeert de zoete smaak van de ananas en gaat tegelijk goed met de amandel. De kokos en het ijs zorgen voor een romige verkoeling. Bij dit gerecht werd een witte dessertwijn geserveerd, zoals het hoort. De Petite Vendanges heeft een diepgouden kleur en diverse tonen van gedroogd fruit. De zuurtegraad van de wijn gaat samen met het zuurtje uit de ananas en heeft een zeer rijke en intense afdronk. 

Mijn tafelgenoot kreeg wederom een mooie Franse klassieker, een Normandisch appeltaartje met parfait van appelstroop, calvados en een crème van vanille. Het warme taartje heeft een heerlijke krokante bodem. De volle vanillesmaak van de crème is hemels en combineert met alle elementen in het dessert. Van dit dessert zouden wij beiden geen genoeg kunnen krijgen! De parfait is een lekkere speelse toevoeging op deze klassieker. Bij dit gerecht wordt onder andere een Banyuls geschonken, een rood-oranje dessertwijn die goed samen gaat met zowel chocolade als met fruit. De wijn heeft tonen van cacao en gekonfijt fruit welke lang in de afdronk blijven hangen. 

Brasserie Bardot stelt nooit teleur, het is een prachtige plek waar de gastronomie, gastvrijheid en het respect voor de Franse keuken hoog in het vaandel staan. Genieten staat centraal bij zowel de Brasserie als haar zusje Petit Bardot. Alle gerechten presteren boven verwachting en zijn allen volmondig aan te raden. Zowel binnen als buiten is het goed vertoeven, laat je adviseren door het charmante personeel en geniet! 


Brasserie Bardot
Van Coothplein 10
4811 NE Breda
076 - 888 31 11
www.Brasseriebardot.nl


Fotografie: JordyPhoto

 


Reacties

Arathorn Gummlich

Dat ziet er heerlijk uit!