Tags: Wijnproeverij, House of Pertijs, special

Champagne, oesters & juwelen!

Champagne, oesters en juwelen... waarom? Ach, het breekt de week zo lekker doormidden. Op een alledaagse weekdag verzamelen we daarom bij House of Pertijs voor een gezellig middagje met enkele versnaperingen. Onder begeleiding van Hoogland Wijnimport nemen we deel aan een van zijn meest decadente (maar voor ons vrij alledaagse) proeverijen: champagne & oesters! Aangezien oesters ook parels produceren, besloten we om er nog een schepje bovenop te doen door de tasting tussen de meest luxueuze sieraden te organiseren, het oog wil tenslotte ook wat.

Robert Hoogland is erkend vinoloog en verhandelt via zijn bedrijf de lekkerste wijnen. Op verzoek komt hij ook op locatie voor verschillende proeverijen van wijn, port, likeur, whisky, rum, gin en champagne. De proeverijen van Hoogland worden ook op maat aangeboden, waarbij beleving en foodpairing centraal staan. Wij kozen in dit geval voor de combinatie tussen champagne en oesters. Meer informatie is te vinden op Hooglandwijnimport.nl


Onze versnaperingen voor de middag bestaan uit zes verschillende soorten champagne en vijf verschillende oesters. We starten met een mooi drieluik van Jacquart: Brut de Nominée, Demi Sec, de Rosé Mosaïque. Deze mooie flessen werden geleverd door Deli XL (www.delixl.nl).

Brut de Nominée  Champagne Jacquart
Deze champagne is complex in de mond met tonen van gedroogde vruchten, zoals abrikozen en pruimen. In de afdronk proeven we wat zoete, fijne kruiden en een hint van honing. We eten hierbij een Zeeuwse Creuse met een beetje peper en citroen, een heerlijke vlezige oester met een ziltige smaak. Robert legt uit dat champagne en oesters een prachtige combinatie vormen. “Het mineralige en fruitige van champagne komt mooi tot z’n recht bij het vettige en ziltige van de oester”.

Rosé Mosaïque Champagne Jacquart
Rosé wijnen of champagne worden gecreëerd door te toevoeging van rode wijn. De finesse van de chardonnay wordt in dit geval aangevuld met de volle smaak van de pinot meunier en de pinot noir. We proeven tonen van rode vruchten zoals rode bessen, kersen en bosaardbeien. Deze champagne is rijk, maar subtiel in de mond en was heerlijk in combinatie met de culinaire Zeeuwse platte oester.

Als vervolg op heerlijk begin van deze “doorsnee” middag mochten we nog drie champagnes proeven: Perrier Jouët, Ruinart rosé en Bollinger Special Cuvée.

Hoeder van de meest verfijnde tradities

Perrier Jouët 
Deze klassieke champagne komt uit de Epernay streek. Deze champagne bestaat grotendeels uit chardonnay met een beetje pinot noir en wordt 6 jaar gerijpt op houten vaten. Het Huis Perrier-Jouët is nu al bijna twee-honderd jaar de hoeder van de meest verfijnde tradities in de Champagnestreek. De champagne is lichtgeel van kleur en laat op de neus tonen van noten en kruiden achter en wordt gekenmerkt door de smaak van rijpe steenvruchten en exotisch fruit (ananas), honing en florale accenten. Hierbij eten we een zeer verfijnde Normandische oester.

Ruinart rosé
Robert beschrijft deze champagne als het perfecte huwelijk tussen chardonnay en pinot noir. De champagne heeft een sensuele smaak van kersen en licht rood zomerfruit, zoals frambozen en aardbeien. Daarnaast proef je bloemen en specerijen in deze champagne. We proeven hierbij de oester Fine de Clair. Voordat men een oester de naam “Fine de Claire” mag geven, moet deze minstens een maand en maximaal drie maanden in een Claire doorbrengen, bij een dichtheid van 20 oesters per vierkante meter. Bij de oester werd een naamkaartje van de desbetreffende teler, in dit geval Daniele, meegeleverd.

We proeven de Rolls-Royce onder de oesters 

Bollinger Brut Special Cuvée
Bollinger is een karaktervolle champagne die je qua smaak uit duizenden herkent. Hij wordt grotendeels gemaakt van chardonnay druiven en gerijpt op eikenhouten vaten, waardoor de champagne zijn unieke maak krijgt. De Bollinger champagne is kruidig en rokerig van smaak. We proeven hierbij de Rolls-Royce onder de oesters: de Gilardeau. Het familie-bedrijf produceert oesters die uitsluitend de classificatie of applicatie ‘speciale oesters’ dragen. Een leuk detail: iedere oester wordt gegraveerd met een “G”. De Gillardeau oester is vol en vlezig en heeft een licht zoetige smaak.De tijd vloog voorbij en met het aanbreken van de avond nemen we zeer voldaan afscheid. Maar we kijken al uit naar de volgende tasting met Robert Hoogland... waarschijnlijk morgen-middag!