Vermouth is de dranktrend van 2017!

In 2013 zaten de trendsetters aan de gin-tonic en niet veel later stond het drankje bij iedere horecazaak op de kaart. Maar sinds 2016 is er een nieuw drankje in opkomst, dat internationaal voornamelijk door de trendsettende horeca en bartenders wordt gebruikt: vermouth. In Barcelona heeft vermouth zelfs de gin-tonic al ingehaald. Nieuw is dit goedje echter niet... James Bond dronk het al in zijn films en nu wordt dit retro drankje weer helemaal hip. Puur of in de mix, vermouth stond deze zomer bij steeds meer vooruitstrevende horeca op de kaart. In Breda moet je voor een goede vermouth zeker een keer naar de gelijknamige zaak Vermut.

In de intieme bar van Wijnhuys 1535 organiseerden we een vermouth tasting en cocktail inspiratie sessie onder leiding van Jurgen Lijcops. Jurgen werd twee keer uitgeroepen tot beste sommelier van België, is eigenaar van Forest Spirits, sterrenrestaurant The Glorious en opende vorig jaar Bar BurBure in Antwerpen. In deze korte tijd werd deze cocktailbar door Venuez uitgeroepen tot best bar concept en kreeg hij eervolle vermeldingen in veel bladen, waaronder de New York Post!

Wat is vermouth? 
Vermouth is een versterkte wijn, die op smaak wordt gebracht met kruiden en planten. Het alcoholpercentage varieert van 14,5 tot 22 procent. Om het drankje vermouth te mogen noemen moet er wormwood (alsemkruid) en ten minste 75% wijn in zitten. Ingrediënten die vaak gebruikt worden in vermouth zijn kruidnagel, kaneel, kinine, schillen van citrusvruchten, kardemom, marjolein, kamille, koriander, jeneverbes, hysop en gember. Hierdoor zijn er veel verschillende soorten vermouth met zeer uiteenlopende smaakpaletten. Wij proeven 10 verschillende soorten, waaronder wit, rood, rosé, droog en zoet.


Puur of in de mix?
Als je een goede vermouth hebt is het heerlijk om deze puur te drinken. Het beste serveer je een vermouth koud en met veel ijs. Witte vermouth serveer je doorgaans met een schijfje citroen en een groene olijf. Rode vermouth is weer lekker met een zest van sinaasappel. Volgens Jurgen is het ook een uitstekend aperitief, maar is het ook de “holy grail” voor cocktails. Het brengt smaken samen en tilt je cocktail naar een hoger niveau.