Spaanse wijnen en foodpairing met La Persistance

Spanje is de thuisbasis van enkele ‘s werelds meest opvallende en heerlijke wijnen. Het land heeft een rijke wijntraditie die teruggaat tot de tijd van de Romeinen. Spaanse wijnen zijn uniek in hun smaak en karakter en worden gemaakt van verschillende druivensoorten, die gedijen in de verschillende wijnregio’s van het land. Van de fruitige en frisse witte wijnen uit Rías Baixas tot de stevige rode wijnen uit Rioja. Spanje heeft voor elk wat wils als het gaat om wijn.

Maar het is niet alleen de wijn die Spanje zo’n geweldige gastronomische bestemming maakt. De Spaanse keuken is rijk, gevarieerd en de combinatie van wijn en eten is een belangrijk onderdeel van de eetcultuur. Of het nu gaat om tapas, paella, visgerechten of vleesgerechten, er is altijd een perfecte Spaanse wijn om te combineren met het gerecht.

Foodpairing
Wijn en eten combineren is de kunst van food pairing. In samenwerking met Wijnkoperij La Persistance, Catalaans restaurant Gaudim en Jamon Real organiseerden we een Spaanse proeverij. Samen met een groep horeca professionals proefden we 12 Spaanse wijnen in combinatie met bijpassende gerechten.

La Persistance
Wijnkoperij La Persistance is een gerenommeerde wijngroothandel gevestigd in Breda. Het bedrijf biedt een uitgebreide collectie van ruim 200 hoogwaardige wijnen uit verschillende delen van Spanje. Eigenaar Huub van den Muijsenbergh is een wijnexpert die advies op maat geeft aan alle afnemers, daarnaast verzorgt hij ook wijnproeverijen en wijntrainingen. Lees meer op www.lapersistance.nl.

Gaudim
Catalaans restaurant Gaudim werkt al vanaf de start samen met La Perstiance. Eigenaar Paul van Wanrooij creëert hier prachtige wijn-spijs combinaties. Ervaar het zelf en waan je even in het zonnige Catalunya. Ontdek meer op www.gaudim.nl. Tijdens deze proeverij mochten Spaanse hammen uiteraard niet ontbreken. Jamon Real is een groothandel in Spaanse Iberico en Serrano hammen. Sinds 2019 is eigenaar Michel Welling de eerste Nederlander met de officiële titel Maestro Cortador. Online bestellen kan op www.jamonreal.nl.


De proeverij is ingedeeld in zes rondes, waarin
we steeds twee vergelijkbare wijnen naast elkaar proeven. Op deze manier kun je heel mooi bepalen welke wijnen het beste bij het gerecht passen.

Wijn proeven doe je in vier stappen:
1. Bekijk de wijn: de kleur, helderheid, dikte, tranen.
2. Ruik aan de wijn: houdt je neus boven het glas en adem voorzichtig in. Probeer te identificeren welke aroma’s je ruikt, zoals bloemen, kruiden, eiken ed.
3. Proef de wijn: neem een slokje en houdt deze in je mond. Laat de wijn rondwalsen in je mond en identificeer de smaken en zuurgraad, tannines en body van de wijn.
4. Beoordeel de afdronk: het gaat hierbij om de smaak die blijft hangen na het doorslikken. Een goede wijn heeft meestal een lange afdronk en aangename nasmaak.

Cava Adernats Brut Nature x Cava Adernats Brut Nature Reserva
We starten de proeverij met twee cavas: de jonge Cava Adernats Brut Nature tegenover de Cava Adernats Brut Nature Reserva. Deze laatste heeft 20 maanden op fles gerijpt en heeft daardoor een meer uitgesproken smaak. De jonge cava is vooral fris en fruitig. Bij de Reserva proeven we ook gebakken appel en toast, met in de neus tonen van honing en kweekpeer.

Ochoa Calendas x Murviedro Galeam Muscat Dry
De Ochao Calendas is een vegan, jonge witte wijn uit Navarra met in de neus bloemen en fruit. De wijn heeft sappige tonen van ananas, peer en mango. De Murviedro Galeam Muscat Dry is een ook een vegan. droge witte wijn. In de neus vinden we een breed scala aan exotisch fruit met bloemige tonen. De wijn is rijk, aromatisch, soepel, fris en een heeft lange afdronk. We proeven hierbij de pata negra van Jamon Real. Het vettige van de ham gaat mooi samen met beide wijnen, maar de voorkeur van de groep gaat uit naar de Murviedro.

Verdejo Cien x Verdejo Fermentado en Barrica Gran Vino
Deze ronde proeven we twee Verdejo’s uit de Rueda streek. Verdejo Cien is een droge witte wijn met een licht gouden kleur. In de neus vinden we citrus, gemaaid gras, venkel en anijszaad. Qua smaak komen tonen van groene appel, banaan, rijpe peer en ananas naar boven. Bij de Verdejo Fermentado ruiken we mineralen, hooi, venkel en vanille. De wijn heeft een intens en aanhoudende smaak met een elegante toets van hout. Bij deze wijnen eten we arròs negre. Dit is zwarte rijst met inktvis, gebakken gamba en aioli.

Vinicola Nulles 100 Veremes Macabeo Cepas Viejas x Divinus Chardonnay
De Mabeco van 85 jaar oude stokken uit Tarragona met houtlagering is een bloemige witte wijn met in de neus tonen van bloemen, noten, boter en vanille. We proeven onder andere citrus, meloen, kruiden en een lichte hint van vanille. De Divinus Chardonnay is de Grand Cru uit Spanje (Pago gecertificeerd) en heeft in de neus tonen van perzik, hints van noten en iets licht rokerigs. De wijn is zat en vol van smaak met duidelijke tonen van rook en een mooie lange afdronk. Bij deze wijnen proeven we het klassieke gerecht pan tomaat met een twist. Gemaakt van geroosterd brood met tomaten, broodgeroosterde aubergine, gebakken appel, gerookte makreel, amandel en daarnaast pata negra 100% bellotta. Het vettige van de vis en ham gaat erg mooi samen met beide wijnen.

Murviedro Galeam Monastrell x Murviedro Sericis Cepas Viejas
Bij deze twee wijnen kunnen we mooi proeven wat een houtlagering doet met de smaak. Het zijn namelijk dezelfde wijnen, maar de Murviedro Sericis Cepas Viejas heeft 14 maanden in Frans eiken gelegen. De Galeam Monastrell ruikt intens fruitig met kruidige tonen. De wijn smaakt vol en warm met een lange afdronk. De Sericis Cepas Viejas is complexer met krachtige aroma’s van rijp fruit en eiken. We proeven een complex pallet met rijpe tannines en geroosterde smaken in de afdronk. Bij deze twee rode wijnen eten we Iberico fat. Deze stoverij van Iberico is gemaakt met drie verschillende pepers, membrillo, pruimen en pimentos de padron.


Peña Real Crianza x Miguel Angel Muro
Crianza is de Spaanse aanduiding voor minimaal zes maanden houtrijping en twee jaar totale rijping. De Peña Real Crianza afkomstig uit Ribera del Duero is complex en elegant in de neus met aroma’s van rood fruit, vanille, karamel, koffie, drop en een hint van balsamico. De wijn proeft krachtig, doch zacht en heeft tonen van rood fruit, chocolade en licht balsamico in de afdronk. De Miguel Angel Muro afkomstig uit Rioja, heeft 17 maanden op hout gelegen en is een wijn die veel in de prijzen is gevallen. We ruiken intense geur met zoethout, balsamico en vanille. De wijn heeft een zeer evenwichtige zuurgraad met geroosterde tonen, hout en licht kruidige aroma’s in de afdronk. We eten hierbij lamskotelet met zeezout flakes en aioli. Beide wijnen zijn krachtig genoeg bij dit gerecht en completeren het op hun eigen manier.