Foodblog: 4-gangendiner met bijpassende wijnen bij Ingenhousz

Ingenhousz: een van de meest imposante gebouwen van de stad Breda. Op deze warme zomeravond lopen we vanaf het centrum richting dit oude schoolgebouw wat recentelijk compleet gerestaureerd is. Wij zijn uitgenodigd in het restaurant, maar Ingenhousz beschikt ook over meerdere vergaderruimtes, suites om in te verblijven, een kapelzaal voor evenementen zoals trouwerijen en een prachtige binnentuin waar soms evenementen in gehouden worden.

Deze binnentuin is ook waar we de avond in beginnen. We worden verwelkomt door Joshua, een vriendelijke man die duidelijk veel passie heeft voor zijn vak. Op een lounge set zijn we in de laatste zonnestraaltjes neergestreken en mogen we een keuze maken voor een cocktail van de kaart. De kaart is uitgebreid en een keuze maken is lastig, maar we nemen een Mojito en een alcoholvrije Gin-Tonic. Hierbij krijgen we een krokantje van Parmezaan met een crème gemaakt van olijven. Tussen al het groen van deze binnentuin is dit puur genieten.

Als vegetariër kun je hier ook prima terecht, de chef houdt graag rekening met onze wensen. We krijgen daarom telkens twee verschillende gerechten. Als amuse beginnen we met een tartaarkogel met een crème van truffel en watermeloen met een crème van passievrucht en radijs. De aardse smaak van de radijs brengt de zoete toets van de watermeloen en passievrucht perfect in balans. Hiernaast krijgen we ook een combinatie van verschillende soorten bereidingen van tomaat, waaronder een schuim en salsa, met burratta.

Na de amuses worden we gevraagd de kelner te volgen naar het sfeervolle restaurant. In het restaurant staat een tafeltje voor ons klaar recht naast de open keuken. Doordat de keuken helemaal open is krijg je gelijk een vertrouwd gevoel. Je weet zeker dat de koks die de gerechten voor ons bereiden weten wat ze in handen hebben. Joshua komt ons verblijden met de eerste wijnen: ik krijg een Chenin Blanc uit Nieuw Zeeland en mijn partner een Weisser Burgunder uit Duitsland. Beide lichtzoete wijnen, maar de Chenin Blanc is net iets vettiger terwijl de Burgunder tonen van perzik bevat. Hierbij krijgen we onze eerste gang geserveerd. Een geitenyoghurt met onder andere babymais en een sorbet van snijbonen en een ceviche van de diklipharder. De wijnen zijn echt een additie voor deze heerlijke combinatie van ingrediënten.

De volgende gang wordt vergezeld door een Chardonnay uit Frankrijk. Deze wijn heeft een houtrijping gehad en vooral in de geur vang je hier tonen van op. Deze wijn past wederom geweldig bij het gerecht wat we hierbij krijgen. Een ravioli met truffel en overheerlijke ingrediënten waaronder een schuim.  De rokerige smaak in combinatie met de zachte ravioli en de wijn is bewonderenswaardig.

Joshua komt bij ons en verteld over de derde wijn die bij het hoofdgerecht past, een rode ditmaal. We krijgen een Monastrell uit Spanje van Marius en een Pinot Noir van Salentein. De Monastrell is een erg stevige wijn die op eikenhout heeft gerijpt met toetsen van vanille en de Pinot Noir is, zoals je ook kunt zien, lichter van smaak en heeft hinten van aardbei. Bij deze rode wijnen krijgen we een 64° ei met groente van het seizoen waaronder rode wortel, courgette, rode biet en een runderbavette met chimichurri. De frisse Pinot Noir past perfect bij de knapperige seizoensgroente en de volle Monastrell is complementerend aan de bavette. We zijn allebei ook enorm fan van de puree van knolselderij. Complimenten aan chef Falko, die met veel plezier zijn keuken leidt.

 Bij de laatste gang wordt een dessertwijn uit Zuid Afrika geserveerd, namelijk een Rooi Muscadelle van Slanghoek. In deze volle en krachtige wijn proef je direct rood fruit terug en dit sluit dan weer mooi aan bij het dessert wat we erbij krijgen. Dit is een ijs van karnemelk met verschillende bereidingen van kers, waaronder gebrande kersen. De zachte smaak van het karnemelk ijs breekt de zoetigheid van de kersen en de toegevoegde noten geven het een aardse smaak. Ook dit gerecht is perfect in balans en een heerlijke afsluiter van de avond.

Joshua komt ons nogmaals vragen hoe de avond geweest is, hij is een goede gastheer met veel kennis over de gerechten en de wijnen. De sfeer in het restaurant is gemoedelijk, maar toch chique. Het restaruant is aan het einde van deze avond gevuld met kleine groepjes en koppeltjes die allemaal genoten hebben van een smaakbeleving waar je u tegen zegt. Ingenhousz is het perfecte avondje genieten en we komen hier zeker nog een keer voor terug.