Foodblog: De Veestallen is jarig en viert dit met het 6-gangen Verwen Me Nu!

Grand Café Restaurant De Veestallen bestaat alweer 4 jaar en serveert daarom het speciale 'Verwen Me Nu' in augustus! Wij werden uitgenodigd om dit feestelijke 6-gangen menu te proberen.

In de Belcrum is De Veestallen gevestigd: een restaurant dat vroeger diende als restaurant en hotel voor de Bredase boeren. Vroeger brachten diezelfde boeren het vee vanaf deze plek naar de overkant van de straat, naar de slacht. De eigenaren van De Veestallen hebben het restaurant deels in oorspronkelijke staat, met originele elementen, terug proberen te brengen en dat is mooi om te zien. We worden warm verwelkomd door het team en voelen direct de fijne en gezellige sfeer die er binnen hangt. De haard stond aan en de zon scheen door de mooie glas-in-lood ramen naar binnen.

We begonnen deze mooie avond met een aperitief: een huisgemaakte limoncello met prosecco en munt. De limoncello was lekker fris en zacht van smaak. De bubbel van de prosecco geeft het drankje een extra beleving. Hierbij kregen wij als amuse een gelei van meloen met parmaham. De meloengelei was zacht en zoetig van smaak. Een heerlijke combinatie met de zoute smaak van de parmaham die op je tong smelt. Tussendoor werd er vers mais- en meergranen brood met roomboter geserveerd.

Na het aperitief en de amuse gingen we verder met de eerste gang: zeebaars gemarineerd in kombucha, geschroeid samen met radijs, bloemkool, zoetzure komkommer en mierikswortel crème. Hierbij kregen we een frisse, bloemige verdecchio met tonen van appel. Een aangename zachte witte wijn die het gerecht zeker complimenteert. De uitgesproken smaken van radijs, bloemkool en de zoetzure komkommer tegenover de zachte smaak van de zeebaars complementeren elkaar mooi.

We gingen door naar de tweede gang: een velouté van eekhoorntjesbrood. Een zachte, romige soep van eekhoorntjesbrood en cannellini bonen met prei en dragon olie. Samen met de Panamera Chardonnay: een witte romige wijn met de tonen van appel, kaneel en vanille. De Chardonnay heeft langere tijd op eikenhout gerijpt en dat ruik je terug in de wijn. Een romige soep die de tonen van vanille in de wijn nog meer naar voren laat komen.

Als derde gang kregen wij coquille en buikspek met beurre noisette, gepekelde rode kool en peterseliewortel. Hierbij werd er een Viognier geschonken: de Domaine Vignobles Vellas, Medusa. Een fruitige, witte wijn met tonen van mandarijn, sinaasappel, perzik, mango en citrus. De buikspek die lekker mals is en vettig samen met de zachte coquille geven bij elke hap een andere smaakbeleving. Alle smaken komen mooi tot recht door de wijn-spijs combinatie. Er is een mooi contrast tussen de frisse, fruitige wijn en het uitgebalanceerde gerecht.

We vervolgen onze avond met de vierde gang. Deze gang bestond uit sous-vide gegaarde kalfsnek, courgette, gember, sinaasappel en een puree van velderwten. Samen met wat friet, want de kelner vertelde ons dat zijn oma altijd vertelde ‘dat een maaltijd niets is zonder friet’. Diezelfde vriendelijke bediening licht bij elke gang toe waarom er voor deze wijn is gekozen naast het gerecht, dit maakt avond compleet. Deze vierde gang werd geserveerd met een mooi gebalanceerde pinot noir: SnowMountain, waarin toetsen van pruim en chocolade naar voren komen.

Aangekomen bij de vijfde gang werd ons eerst de volgende wijn ingeschonken, de Luigi Bosca, Gewurztraminer. Dit is een dessertwijn met tonen van perzik en witte bloesem. Hierbij kregen we een heerlijke crème brûlée van parmezaan met een kletskop van framboos en geroosterde hazelnoten. Een zeer verassende en bijzondere combinatie. De crème brûlée was zacht en romig maar perfect krokant gebrand, met een lichte toon van parmezaan. Hierdoor is het gerecht goed in balans en niet te zoet. De dessertwijn blijft goed overeind door de zoete en hartige tonen in het gerecht.

Afsluitend werd ons de laatste gang geserveerd: een frisse citrus syllabub met citrus, room, pistache van rood fruit en rozemarijn-crunch. Ook in dit gerecht wordt de huisgemaakte limoncello teruggebracht. Deze zesde gang werd geserveerd met een Zuid-Afrikaanse, zachte dessertwijn: Red Muscadel van wijnhuis Slanghoek. De ober vertelt een mooi verhaal over de wijn en de tonen die we terug kunnen vinden: aardbei, framboos maar ook lychee. Een fris en zoet-zuur dessert met een heerlijke bite. De combinatie van het dessert samen met de fruitige, zoete dessertwijn maakt een mooie afsluiter van de avond.

Of je nu buiten op het zonnige terras zit of binnen in het sfeervolle restaurant: het zal ongetwijfeld een avond zijn vol smaakexplosies en mooie combinaties.