Foodblog: 5-gangen diner bij de Dillenburg

Vanavond zijn wij door De Dillenburg uitgenodigd voor een wijnspijsavond bestaande uit een heerlijk 5-gangendiner met als thema Green Egg. Het is nog geen jaar geleden sinds dit restaurant haar deuren openden dus we kennen het restaurant nog niet; dés te leuker om hier voor een avond als deze te worden uitgenodigd. Het is een warme zomerse dag, dus de rokerige smaken die de Green Egg aan de gerechten zal toevoegen zullen op een dag als deze nóg beter tot zijn recht komen. We hebben er zin in! 

De Dillenburg is gelegen in het Ginneken en valt van de buitenkant op door haar statische witte gevel. Bij binnenkomst worden wij vriendelijk verwelkomt en het valt ons direct op dat het restaurant groter is dan wat je van de buitenkant zou verwachten. Het is heerlijk weer, dus via de openstaande deuren worden wij naar de royale terrastuin begeleid.


Onder genot van de laatste zonnestraaltjes wordt ons een aperitief aangeboden: een Schlumberger uit Oostenrijk gemaakt van Pinot Noir, St. Laurent en Zweigelt druiven. Een heerlijk lichte Rosé Brut om mee te starten met de fijne tonen van rode bosbessen en met een zachte fluwelen afdronk. Ondertussen krijgen wij ook de amuse gepresenteerd: op de Green Egg gepofte rode biet met gegrilleerde halloumi en aardappel-wasabi schuim, afgetopt met gerookte amandel en lavasolie. De zachte, volle smaak van de halloumi contrasteert met de rokerige smaak van de rode biet; een uiterst interessant gerechtje om mee te starten! 

Wanneer de bubbels op zijn, staat de sommelier klaar met een Pinot Grigio; een Luisa Pinot Grigio om precies te zijn. Hij weet ons veel te vertellen over de wijnen en neemt ons mee in de historie van het in het Noord-Oosten van Italië gesitueerde familiebedrijf van Luisa. Deze strogele Luisa Pinot Grigio heeft een mooie gouden fonkeling en is een heerlijke aanvulling op het eerste voorgerecht: een ceviche van zalm met miso, quinoa en gerookte avocado van de Green Egg. De dressing van ponzu en mousse van limoen sluit prachtig aan op de wijn, welke smaakt naar nuances van tropisch fruit die aan het einde omzetten in een lichte hint van citrus. Een fris en zomers voorgerecht waarbij de smaak die de Green Egg aan het gerecht toevoegt subtiel centraal staat. 

Het eerste tussengerecht bestaat uit een Aziatische aspergesoep en wordt vergezeld door een witte wijn uit Nieuw-Zeeland. De soep doet sterk denken aan de klassieke Tom Kha Khai door haar smaken van gember, kokos en citroengras. De Dillenburg geeft er echter haar eigen daai aan door hier geroosterde groene asperge aan toe te voegen - een combinatie die ik nog nooit had geproefd, maar ons uitermate goed bevalt! De wijn die we erbij drinken is de Yealands Estate, gemaakt van de Grüner Veltliner druif. Het smaakpalet hiervan is rijk en complex en bevat tonen van perzik, honing en kruiden. De volle, romige smaak van de wijn sluit mooi aan bij de kokosroom in aspergesoep. 


We genieten buiten nog even van onze wijn en verplaatsen ons voor het eerste hoofdgerecht naar het restaurant. Het restaurant is inmiddels goedgevuld en er heerst een gezellige, warme sfeer. Ondanks we een rode wijn verwachtte omdat we al 2 witte wijnen geserveerd hadden gekregen brengt de sommelier ons een prachtige fles witte wijn: een Masca del Tacco 2020 l'Uetta Fiano uit Puglia (Zuid-Italië). De wijn is gemaakt van de inheemse Fiano druif en is een award-winnende (97 pnt Luca Maroni; Goud Berliner Wine Throphy) én achteraf ook mijn absolute favoriet van de avond! 

Het gerecht dat hierbij wordt geserveerd bestaat uit op de Green Egg gegrilde scampi's op zwarte venusrijst met radijs, rouille, gamba-olie en kroepoek van gerookte paprika. Een kleurrijk gerecht met een verfijnde smaak waarbij de diverse texturen voor een ware smaakexplosie zorgen. De wijn combineert perfect bij schaaldieren en maakt het gerecht fris en toegankelijk door de sensaties van exotisch fruit, witte meloen, peer, mandarijn en florale aroma's zoals witte bloemen. 

Het is tijd voor het hoofdgerecht én voor een glaasje rood. Het hoofdgerecht is wederom erg kleurrijk en is het eerste vleesgerecht bestaande uit een lendebiefstuk, sous vide én op de Green Egg bereid, met gnocchi in Peruviaanse saus. Doordat de lendebiefstuk sous-vide bereid is is deze gelijkmatig gegaard en heeft deze een optimale textuur. De Green Egg geeft de rokerige smaak aan de biefstuk welke je hierbij zou verwachten. Hier past een volle, zware en kruidige rode wijn perfect bij en dat is dan ook precies wat we krijgen: In Me Salice Salentino DOC Aged In Oak, gemaakt van één van Puglia's meest verbouwde druiven: Negroamaro. Deze heldere, transparante, robijnrode-kleurige is de zwaarste wijn van de avond met een alcoholpercentage van 15%. 

Tot slot sluiten we de avond natuurlijk af met een zoet dessert vergezeld door een fuitige Moscato - wederom uit Italië. Zelfs in het dessert staat het thema Green Egg centraal, aangezien de ananas hierop is gegrild. De rokerige smaak van de ananas past goed bij de zoete smaken van de rest van het dessert: de witte chocolademousse, frambozen tapioca, witte meringues, coulis van rabarber en het bijzonder lekkere gezouten karamel roomijs.

 

Het Green Egg thema geeft elk gerecht een unieke smaak en de wijnen zijn bijzonder goed geselecteerd bij de gerechten. Wij kunnen niet wachten tot we van het volgende wijnspijs menu van De Dillenburg mogen genieten!