Foodblog: wijn-spijs beleving El Patio vs La Persistance

Het is een heerlijke lenteavond als wij de zonnige tuin van El Patio betreden. Je waant je meteen in zomerse sferen, op het overdekte terras met een buitenbar, omgeven door sfeervolle muren vol planten en bloemen. We worden binnen ontvangen door onze gastheer, Mike Rijvers en zoeken een fijne tafel uit. Dat geeft ons mooi de tijd om op het gemak even rond te kijken in de zaak. Mooie hoge plafonds, een mooie bar met hammen aan de muur en een doorgang die ons een kijkje in de keuken gunt. 

Deze avond organiseert El Patio in samenwerking met wijnkoperij La Persistance een wijn-spijs avond. Vol verwachting zien we de andere gasten binnendruppelen, allemaal in afwachting van een heerlijk 4 gangen diner met bijpassende wijnen.

Normaliter staat de bar van El Patio gevuld met pintxos en raciones en hebben zij een uitgebreide kaart om van te kiezen. Vanavond echter is er een combinatie bedacht tussen de wijnen die aangeboden werden door La Persistance en de lekkernijen uit de keuken van El Patio. 

 

Wanneer alle gasten aanwezig zijn, mogen we al snoepen van een goed gevuld bord met olijven en worst van Brandt en Levi, een Amsterdamse worstenmaker. Worst met cacao en truffel, rode peper of venkelzaad.. voor ieder wat wils.
Hierbij wordt een heerlijke, mousserende txakoli geschonken. Deze wijn uit Baskenland past perfect bij vis en schelpdieren, maar zeker ook bij vlees van het Iberico varken. 

 

We krijgen uitleg over deze wijn van Juan Haro, van het wijnhuis Quixote. Dit huis behoort met één van de 14 wijngaarden met ‘Vino de Pago’ status. Er wordt strikt toezicht gehouden op de kwaliteit van de wijnen door de Raad van Toezicht en alle wijnen worden voorzien van een garantiezegel. In de wijnen die vanavond geschonken worden, zitten geen toevoegingen en geen sulfiet. Super, dat betekent dat we geen hoofdpijn zullen hebben morgenochtend!

Juan spreekt vol passie over het wijnhuis en de wijnen, we zouden bijna vergeten dat we nog maar net begonnen zijn aan ons diner.
 

Gelukkig is Mike nog alert en hij brengt ons een trio van koude pintxos op brood. Gemarineerde courgette met een chutney van tomaat en groene asperges met pata negra met een crème van aceto balsamico. We hebben een vlees- en een visvariant, met steak tartaar en een ceviche van kabeljauw met een compote van paprika met piment en peper. 

Dit trio wordt vergezeld door een Quixote Blanco, een chardonnay/sauvignon. 

Hierna volgt een pintxos met coquille, met truffel en een poeder van serranoham. Heel mooi hoe de serranoham tot poeder is verwerkt en toch zo’n verfijnde smaak aan de coquille weet af te geven. We krijgen ook een pintxos met kalfsrosbief, welke onder hode druk gegaard is in witte wijn, zodat het heerlijk mals is. Beide smaken goed, zeker in combinatie met de witte wijn die erbij geschonken wordt, welke gemaakt is van rode druiven. 

 

Een lomo volgt, met gerookte paprika en uienconfituur. De paprika is zowel koud als warm gerookt en heeft een bijzondere rooksmaak. Met de volle, rode wijn (6 maanden gerijpt) die we ernaast drinken geeft het een volle smaak.


Wat daarna geserveerd wordt, is een zeer aangename verrassing voor ons! Het betreft een pintxos met chorizo, gegaard in rode port, met daar bovenop een klein inktvisje die 2 dagen gegaard heeft en daarna krokant gebakken is. Wat een fantastische smaak heeft deze pintxos, het is gewoon jammer dat we er maar 1 van krijgen. De rode wijn die we hierbij drinken, is 9 maanden gerijpt en maakt het geheel helemaal af.
 

Tussendoor krijgen we veel informatie van Juan, waardoor we zelf oprecht geïnteresseerd raken in de wijnen en de wijze waarop het wijnhuis deze wijnen tot stand brengt. In het kader van de informatie die we krijgen, is er een korte quiz. Geheel informeel en het hele gezelschap pakt het heel leuk op. De uiteindelijke winnaar gaat met een heerlijke fles wijn naar huis. 


Er volgt een ‘twin proeverij’, waarbij we een tweetal zachte, pago wijnen krijgen en een bijpassend gerechtje. Een tortilla van gepofte aardappel met iberico en een stukje gerookte entrecote en gegrilde entrecote. Beide wijnen passen heel goed bij het smaakvolle gerecht.

 

Na zoveel lekkers is er gelukkig nog een klein beetje ruimte over want we zouden nog een nagerecht krijgen. En wat voor eentje! Allereerst een glaasje huisgemaakte ‘limonloco’, een limoncello die in verschillende varianten te bestellen is. Naast het likeurtje verscheen een trifle van rabarber, witte chocolade ganache, mango en yoghurt, melk chocolade ganache met hazelnoot en een crumble met citroensorbet en wat vers fruit.


Al met al was het een heerlijke avond, gevuld met lekkere pintxos en raciones en bijpassende wijnen. Het is de bedoeling dat deze wijn-spijs avonden ongeveer iedere 2 maanden plaats zullen vinden in El Patio, steeds in combinatie met een ander wijnhuis. 

Het is zeer zeker de moeite om deze avonden eens te bezoeken, maar ook voor een avond heerlijk smullen van allerlei lekkers uit Baskenland, kun je zeer zeker bij El Patio terecht! Neem binnenkort eens een kijkje op het terras en hou de Facebookpagina in de gaten!

Ben jij, net als wij ook zo dol op heerlijk eten en drinken en kun je ook nog eens leuk schrijven? Lijkt het jou leuk om wat bij te leren over fotografie? Kortom: lijkt het jou ook leuk om te bloggen? Neem dan contact met ons op via floor@stappen-shoppen.nl en vraag naar de mogelijkheden!