Smaack(lijke) tapas bij Smaack in de Houtmarktpassage


In de Houtmarktpassage in Breda zit restaurant, traiteur en delicatessenzaak Smaack, ze verzorgen catering, lunch en diner. Als je deze zaak nog niet kent, moet je hier echt eens langsgaan! Je vindt er verse kruiden en originele producten en ze staan bekend om hun sangria, wij zijn uitgenodigd door eigenaren Karin en Aziz. 

We lopen over de groene loper naar de voordeur van Smaack, we worden vriendelijk ontvangen en nemen plaats aan een tafel bij het raam. Het restaurant zit bijna vol en Karin komt gezellig een praatje maken aan onze tafel. Ze vertelt dat zij en Aziz enkele jaren in Spanje hebben gewoond. Dit belooft dus een mediterrane avond te worden. Karin stelt voor om eerst te genieten van de tapasplank. Ondertussen wordt er een heerlijke San Miguel en Spa rood ingeschonken.

Al snel wordt de tapasplank gebracht. Karin heeft een heerlijke proeverij samengesteld op een grote plank zodat we een goed idee krijgen van de keuken. Op de plank liggen diverse tapas. Mijn nieuwsgierigheid wordt gewekt omdat er tapas bij liggen die ik nog niet ken. De plank bestaat uit brie met bladerdeeg en walnoten en is zacht van smaak. 

Daarnaast de gefrituurde geitenkaas die een lekker krokantje heeft en de frisse komkommer met garnalensalade is een welkome afwisseling, net als de amandelen. Ook zit er een spies op de plank met tomaat, olijf en gevulde peper die goed smaakt. In plaats van gewoon brood serveert Karin flatbread met een licht pittige kruidenboter en zelfgemaakte tomaten tapenade. Naast al dit lekkers ligt er ook een heerlijke tortialla samen met aioli.


De tapasplank is rijkelijk gevuld. Om helemaal in de mediterrane sfeer te komen, krijgen we twee rode sangria's. Aziz waarschuwt bij het brengen van de sangria dat het verraderlijk lekker is, en geeft er een knipoog bij. Bij de eerste slok begrijp ik meteen wat hij bedoelt.


Inmiddels heeft Karin de tweede plank samengesteld. Aziz vertelt bij het neerzetten van de plank dat ze trots zijn op de brioat dat bestaat uit filodeeg gevuld met kip, besprenkeld met kaneel en suiker. Dit eeuwenoude Moorse recept is een van de hardlopers bij Smaack. Per week gaan er wel enkele honderden van deze lekkernij doorheen.


Verder liggen er frietjes, kipballetjes en kipspiesjes op de plank. Daarnaast ligt er een courgette gevuld met couscous en kaas. Dit geeft een lekker mondgevoel en wisselt goed af met de andere lekkernijen. De gevulde tomaat met aubergine en geitenkaas is ook erg smaakvol. Tot slot liggen er twee empagnada’s. Deze lijken op empanada's, maar de bereiding is op Zuid-Afrikaanse wijze die Karin allemaal zelf maakt.

Ook de tweede plank smaakt ons goed, en we zijn dan ook meer dan verwend. De ongedwongen sfeer en gemoedelijkheid bij Smaack zorgen ervoor dat we helemaal ontspannen. De oprechte passie en plezier die Karin en Aziz uitstralen, werkt aanstekelijk bij de aanwezige gasten. Ze maken tijd voor hun gasten en vinden dat belangrijk.

Hoewel restaurant en traiteur Smaack redelijk verstopt zit aan de achterkant van de Houtmarktpassage, is het een heerlijke plaats om te genieten van deze tapa's. Naast de catering, lunch en diner die ze verzorgen, is er nog zoveel meer te ontdekken. De leuke producten die ze verkopen, ideaal als cadeautje of gewoon voor jezelf, zijn al een ervaring op zich. Laat je verrassen door al het leuks en lekkers dat Smaack te bieden heeft.