Foodblog: lunchen op het terras bij Sultan aan de Haven

Vandaag hebben we het genoegen om te lunchen bij Sultan. Sinds 2004 is het restaurant gevestigd in het centrum van Breda en kun je er genieten van een uitgebreide menukaart, geïnspireerd op de Turkse en Internationale keuken. Het najaarszonnetje schijnt op het ruime terras aan de Haven en daar maken we nog even gebruik van deze dinsdag in oktober. Sinds kort heeft Sultan ook een lunchkaart en daar zijn we uiteraard benieuwd naar!

Genieten in het najaarszonnetje bij Sultan! 



We hebben hier beiden nog niet eerder gegeten en vragen ons af wat daar de reden van is. Restaurant Sultan is namelijk al bijna 15 jaar gevestigd in onze stad en het terras is een van de mooiste plekken aan het water met wat ons betreft het beste uitzicht op de Haven.

Officieel is het al herfst, maar met 23 graden en een heerlijk zonnetje geven ons voldoende reden om nog lekker buiten te eten. Onder het genot van een kopje koffie bekijken we de gloednieuwe lunchkaart. Sultan was altijd al geopend tijdens de lunch en je kon er gerechten van de dinerkaart gedurende de dag bestellen. Het concept is nu echter wat uitgebreid en nog toegankelijker geworden met de nieuwe lunchkaart. Je vindt hier namelijk niet alleen meze (Turkse tapas) en traditionele gerechten, maar ook tosti’s, salades, omeletten, belegde broodjes en soepen. 


We beginnen onze lunch vandaag met een soep vooraf. De ‘Somba’ is een romige zalmsoep met aardappel en prei. De huisgemaakte soep is vers, vol en echt lekker romig. 

De ‘Domates’ een romige tomatensoep, wordt net als de zalmsoep geserveerd met wat stokbrood. Daarnaast krijgen we er wat kaas en croutons bij. Je proeft meteen dat het een verse soep is met pure ingrediënten. De soepen zijn geschikt als voorgerecht, maar voor de wat kleinere eters onder ons is het waarschijnlijk al een volwaardige maaltijd. 

Terwijl we genieten van de zon en de bootjes die voorbij varen, krijgen we een vers sapje aangeboden door de gastheer. “Het is het seizoen van de granaatappels” verteld hij en bij Sultan maken ze hier een heerlijk sapje van. Mijn tafelgenoot krijgt verse sinaasappelsap en ook de traditionele Turse thee mag niet ontbreken tijdens de lunch.

Het is alsof we even op vakantie zijn en ons nergens zorgen over hoeven te maken!

We gaan vandaag voor een van de vele vegetarische opties uit het menu van Sultan. De kaart biedt heel veel mogelijkheden voor vegetariërs en ondanks het feit dat wij dood ordinaire vleeseters zijn kiezen we voor een feta-uit tosti en een Broodje Sultan.  

Het Broodje Sultan is een lust voor het oog. Dit broodje ziet er echt uit als een feestje op een bord. Een mix van hummus, falafel, groene en zwarte olijven, afgemaakt met salade, komkommer en tomaat. Waar moeten we beginnen? Het ziet er in ieder geval heerlijk uit! 


Het Broodje Sultan is heerlijk! De combinatie van krokante en zachte structuren en de hartige en frisse smaken vormen een smakelijk geheel. De falafel is precies goed en niet te droog. 


Van de tosti Feta-ui krijgen we een dubbele portie en we hoeven vandaag niet bang te zijn dat we te kort komen. Alle porties bij Sultan zijn ruim voldoende en in verhouding met de prijs zijn we zeker positief verrast. Een tosti bestel je er bijvoorbeeld al vanaf €4,- en voor €4,75 heb je met het Broodje Sultan een volwaardige lunch voor een vriendelijke prijs. 

De tosti is zoals de naam al verklapt gevuld met feta en ui. Het is een romige maar tegelijk ook krokante en frisse tosti met een pittige twist. De saus die hierbij geserveerd wordt is tevens kruidig en spicy. Niet bepaald de standaard tosti die we gewend zijn, maar een die we zeker kunnen waarderen. De combinatie van ingrediënten en smaken zijn verrassend lekker! 



Inmiddels vertoeven al even op dit heerlijke terras. Beu zijn we het nog niet! Daarom sluiten we dit etentje af met twee zoete desserts. Ook hier staat de Turkse keuken bekend om, dus laten we ons graag verrassen. We laten ons verwennen met een Katmer. Wat dit is? Ons nieuwe lievelingsdessert! 


Een prachtig opgemaakt bord met filodeeg, pistache, zoete siroop en vanille-ijs delen we tot ook de laatste kruimels verdwenen zijn. Het filodeeg is nog warm en het vanille-ijs smelt samen met de smaken van de pistache die in het deeg verstopt zijn. Heerlijk! 

Als we denken dat het niet mooier kan, wagen we ons samen nog aan de Naked Velvet taart. “Alle vrouwen zijn hier gek op” verteld Nazim die ondertussen een schitterend bord presenteert. Bijna te mooi om op te eten! Gelukkig durven we het toch aan, want dit hadden we niet willen missen. De smeuïge chocoladetaart met Cream cheese frosting en een vleugje vanille is echt een aanrader. 

Met een voldaan gevoel lopen we langs het water naar onze fietsen. We zijn zo positief verrast door Sultan door zowel de gerechten als de prachtige locatie. We komen hier graag snel weer terug! 

Sultan is zeven dagen per week geopend en niet alleen voor lunch of diner, maar ook voor catering (op locatie) of feestlocatie ben je er aan het juiste adres.