Foodblog: Ingenhousz in Housz

Oke. Fine dining in housz? Dat regelt Ingenhousz als de beste. Ingenhousz Breda is een prachtig gerestaureerd, oud schoolgebouw midden in het centrum van Breda met zeventig compleet en luxe ingerichte suites / short living appartementen, een fantastisch restaurant en verhuurlocaties. Voor wie nog nooit de kaart van Ingenhousz heeft geproeft: dit is je kans! Een avond thuis, 'in Housz' ultiem genieten onder het genot van heerlijke wijnen en culinaire specialiteiten van chef-kok David van de Gevel.‬ Bezorgen of afhalen, beiden is mogelijk van donderdag t/m zondag. En dat voor een goudeerlijke prijs. Proef verse ingrediënten rechtstreeks uit de eigen Urban Farm en laat je verrassen door nieuwe smaaksensaties. 


Bij Ingenhousz Breda kun je terecht voor verschillende arrangementen, zoals een Frans 3-gangen menu voor slechts €30,00, een Frans 4-gangen menu voor €40,00 of een Aziatische Bento Box voor maar €22,50. Ook kun je ook twee soorten oesters bestellen, brood met huisgemaakte dips en een kaasplank. Maak je bestelling af met de Bento Cocktail Box (€21,00), een fles Salentein Merlot (€22,50) of een fles Farina Pinot Grigio del Veneto (€15,00). 


We zijn super verrast door de presentatie van de Bento Box. Wat een menu! Thuis eten gaat vanavond écht een feestje worden. De bezorgers leggen haarfijn uit wat er in welk pakketje zit, hoe de drie cocktails uit de Bento Cocktail Box geshaked moeten worden en op welke temperatuur wij de gerechten moeten klaarstomen. Ze zijn nog niet de deur uit of we beginnen enthousiast de kaarsen op tafel te zetten. We starten ons diner met de Vietnamese oesters, vier mooie schelpen gevuld met oester, een toef passievrucht en een dotje soja, afgetopt met koriander. Voor wie nog nooit oesters heeft geproefd: deze MOET je proberen. Het schelpdier heeft een friszoute smaak en de passievrucht en soja maken het helemaal af. Een goed begin is het halve werk. 

Het is tijd voor de koude gerechten en we beginnen met sushi en de gemarineerde tonijn, bereid op drie verschillende manieren. En dan heb ik niet over de standaard crispy maki en een tonijnsteak, nee dit is Ingenhousz style; origineel, vers en súper lekker. We nemen een stukje van de ‘Sushi Inside Out’, een heerlijke rol met zalm, mango, komkommer, avocado en crunch van furikake. Dit laatste is een crunchy topping met geroosterde sesamzaadjes, zeewier en gedroogde tonijn, precies wat hierbij past. Je proeft gewoon dat dit vers van de pers is en het smelt zo weg in je mond. Wat een goed begin. Omdat de tonijn zo mooi is opgemaakt, kunnen we er niet vanaf blijven en ook daar nemen we meteen een hapje van. 


De tartaar van tonijn, de mini steak met sesam en de gemarineerde tonijn sashimi is een gouden combinatie. Peper en zout kun je in de kast laten, want hier hoef je absoluut niets meer aan te doen. Samen met de gel van soja, tapioca kroepoek en de geroosterde gamba is het helemaal compleet. Fine dining it REALLY is! 


Bij de Bento Box, hoort de Bento Cocktail Box. Voor slechts €21,00 heb je drie complete cocktails bij je avondje thuis. En niet de minsten: een echte Pornstar Martini, de original Mojito en de Espresso Martini. De cocktails zijn per stuk verpakt in super handige ‘do-it-self’ verpakkingen. Er staat exact op in welke volgorde je de cocktails moet bereiden, wat je moet shaken en verder heb je eigenlijk niets meer nodig, behalve een paar mooie glazen. Na onze fish party beginnen we lekker aan de Pornstar Martini. En jep, dit smaakt écht goed.

 “Eventjes 30 seconden opwarmen in de magnetron, en dan is het klaar!”, is wat de bezorger zei. En inderdaad, binnen 30 seconden staat er een fantastisch Aziatisch menu op tafel. We hebben een mandje peking eend, klaargestoomd met hoisin en gemarineerde groenten. 


Daar naast staat een mandje crispy pork belly op tafel, oftewel; buikspek met sojabonen en gepofte rijst. De geur belooft positieve smaaksensaties en jawel, dat kunnen we beamen. Zes pannenkoekjes mogen we vullen met het kruidige mengsel van peking eend en groenten. Tegelijkertijd prikken we met onze chopsticks in het mandje van de buikspek en ik moet zeggen tegen menig Asian Food Restaurants: EAT YOUR HEART OUT! Zoals eerder is gezegd, peper en zout kun je gegarandeerd in de kast laten staan, want deze gerechten hebben alle smaken die ze nodig hebben. Chapeau, Ingenhousz! 

Dat het eten lekker is weten we nu wel, maar laten we even overgaan op de cocktails. Asian Fine Dining is uiteraard leuk en gezellig eten, maar nog beter als je zelf je cocktails kunt shaken. Samen gaan we de keuken in en binnen no-time hebben we onze tweede drankje op tafel staan: de original Mojito met bruine suiker, munt, citroen, veel ijs en natuurlijk de witte rum. Ondertussen happen we nog wat van het eten en er is precies nog genoeg ruimte voor voor het toetje: de Espresso Martini met een royale bonbon. Ook deze afsluiter shake je zelf en het maakt dit menu tot een echter aanrader voor iedereen die houdt van Asian food. Had ik al gezegd dat je dit menu (excl. oesters en cocktails) voor €22,50 kunt krijgen bij Ingenhousz Breda? Precies. Waar wacht je nog op.


Wij zijn meer dan positief verrast, we hebben zelfs een een nieuw favoriet restaurant erbij! Blogger: Kiki de Jongh van Kiek & Create.