Foodblog: Dillenburg

Wij werden uitgenodigd bij restaurant Dillenburg om de nieuwe kaart te komen proeven. Bij de Dillenburg betekent dit een avond culinair genieten met heerlijke bijpassende wijnen! Naast het sfeervolle restaurant kun je met goed weer ook plaatsnemen in de prachtige terrastuin. De menukaart is overwegend Frans en de chefs kiezen regelmatig nieuwe gerechten uit die ze aanpassen aan de streek- en seizoensproducten van dat moment. 


We kiezen voor het 5-gangen proeverij menu met een bijpassend (bob) wijnarrangement en trappen af met een fris aperatief: Crémant (een frisse mousserende wijn uit Frankrijk) met limoncello en een blaadje munt. 

Daarbij krijgen we zelfgemaakte kroepoek met wasabimayonaise en citroen-zeezout broodjes met gezouten roomboter, gerookt zeezout en olijfolie vooraf.


We beginnen het 5-gangen menu met een smaakvolle klassieke carpaccio: huisgerookte ribeye met truffelmayonaise, oude Turfschipper, pijnboompit en rucola. 

Dit lichte voorgerecht wordt gecombineerd met een lichte en fruitige Franse Rosé wijn: Domaine du Grand Chemin, Amour de Gris Rosé. Een wijn met smaken die doen denken aan meloen, rode appel en perzik. Overigens neemt de gastvrouw bij elke gang de tijd om -niet alleen de gerechten- maar ook de wijn te presenteren en de oorsprong en smaken hiervan toe te lichten.


Er wordt een witte wijn ingeschonken en het tweede voorgerecht wordt gepresenteerd: een schuimige maissoep met crème fraîche en morilles (kruidige paddenstoelen) staat op het menu. We weten niet wat we van de maissoep kunnen verwachten, maar dit gerecht is wat ons betreft dé verassing van de avond! De soep heeft een volle, romige en unieke smaak door de mais als hoofdingrediënt, en de morilles geven een kruidige bite aan de soep; verassend smaakvol! 


Hierbij drinken we een wijn van de tempranillo blanco druif: Sendero Royal Tinto Tempranillo Blanco; een droge maar wilde volle witte wijn met een droge en fruitige afdronk uit een klein dorpje in Rioja Baja (Spanje).


De volgende gang is het enige visgerecht van de avond: gamba's geserveerd op risotto nero, rode paprika, gamba olie en kroepoek. De kleurencombinatie van dit gerecht is verrassend en uitdagend: de gitzwarte risotto van inktvisinkt steekt mooi af tegen de felrode paprika. De smaak is niet anders: verassend, indringend en smaakvol. 

We drinken bij dit visgerecht een wat zwaardere witte wijn (%13), dit keer een uit Duitsland (Mosel): Heribert Boch Blauer Spätburgunder Blanc de Noirs Trocken. De wijn heeft een unieke smaak, want er worden niet vaak blauwe druiven gebruikt voor witte wijnen. 

Het is tijd voor het hoofdgerecht bestaande uit kalfssukade & kalfslende op een blanquette van aardappel, artisjok, doperwt, wortel en een volle dragon jus. Het kalfsvlees is perfect gegaard en smaakt hierdoor smeuïg en mals. 

Uiteraard drinken we hier een heerlijke stevige rode wijn bij uit Zuid-Italië (Sicilië): een Masseria Trajone van het druivenras Nero d'Avola. De wijn is vol en kruidig en smaakt naar zwart fruit, chocolade en eikenhout; volgens ons erg passend bij een rundvleesgerecht al dit! 

Voor het nagerecht krijgen we een zoet dessert en een kaasplankje. Het zoete dessert is een tartelette gevuld met banketbakkersroom met daarop gegrilde ananas en een bolletje bosvruchten sorbet. Het taartje zelf is kruimig, de smaak van de room is vol en zoet en de limoen brengt het gerecht in balans. Ook de warme gegrilde ananas combineert heerlijk met het ijskoude bolletje bosvruchten sorbet.

Het kaasplankje is een echte klassieker: we krijgen 4 verschillende kazen op een bordje gepresenteerd met walnoten, druiven en warm rozijnenbrood. De kazen lopen qua smaak op van zacht naar pittig en variëren van kleur, smaak en structuur (VLNR: Brie de Meaux, Perez joseph, Sant agur & Blue stilton gerijpt). Beide nagerechten zijn een goede afsluiter van een heerlijke avond culinair genieten bij De Dillenburg.

Wij hebben genoten en kijken nu al uit naar het volgende menu!
Tot die tijd opent De Dillenburg graag haar (terras)deuren en neemt je mee in de zomerse smaken van de Franse keuken!