Foodblog: 4-gangen verrassingsdiner bij restaurant Het Havenhuis

Vanavond gaan we dineren bij restaurant Het Havenhuis aan de Geerkade in Etten-Leur. Dit stond vroeger bekend als de Zeepfabriek, een prachtige historische pand inmiddels omgebouwd tot een sfeervol ingericht restaurant. Naast dat je hier terecht kunt voor lunch, high-tea en diner is dit ook een evenementenlocatie waar je onder andere kunt trouwen en vergaderen. 


Het Havenhuis beschikt over een prachtige terras in de tuin maar vanwege het regenachtige weer zijn wij genoodzaakt binnen plaats te nemen. Het restaurant heeft een authentieke uitstraling met hoge plafonds, monumentale ramen en industriële inrichting. We worden ontvangen door Marylene en krijgen een leuk plekje op de verhoging waar we op de imponerende bar uitkijken en een goed overzicht over het restaurant hebben. Elk tafeltje is bezet, en door het gezellige geroezemoes en het warme licht krijgen wij direct een welkom gevoel. 

We starten met een amuse, een glaasje bubbels en ontvangen de dinerkaart. Deze wisselt regelmatig en ziet er smaakvol uit met mogelijkheden voor vis, vlees en vega bij elk gerecht. Omdat wij ons graag laten verrassen besluiten we te kiezen voor het 4-gangen verrassingsmenu en nemen hierbij een bob-arrangement: halve glaasjes bijpassende wijnen bij elk gerecht. Voor de keuken is het overigens geen enkel probleem om hierbij rekening te houden met de voorkeur voor enkel visgerechten voor één van ons. 

De voorgerechten worden geserveerd en we zijn erg onder de indruk van de presentatie hiervan: de compositie, kleurencombinaties en verschillende texturen maken dit een visueel aantrekkelijk en culinair voorgerecht. We beginnen met buikspek van de barbecue met wasabi crunch, wasabi kroepoek en een miso mayonaise. De wijn die erbij geserveerd wordt is een rode: een Merlot Oxford Landing. 

Met voorkeur aan visgerechten ontvangen wij ook een gravad lax met zalm mousse, venkel, mosterd mayonaise, krokant mosterdzaad en een vinaigrette van dille. Hierbij drinken we een Italiaanse Zenato Pinot Grigio. 

We ontvangen daarna het tussengerecht: een tataki van zwaardvis met zeekraal, olijven en tomaten gazpacho. Ook dit gerecht ziet er weer prachtig uit! We krijgen hierbij een frisse award winnende wijn (Zarcillo 2015 Gold Award): een José Galo Rueda Verdejo. De fruitige smaak van deze Verdejo past goed bij de zoute smaak die de zeekraal en olijven aan dit gerecht geven. Een licht tussengerecht welke een goede opvolging is van het voorgerecht.  

Het is tijd voor het hoofdgerecht en hier worden we erg blij van! Een rijke portie runderbavette en kalfswang, een smaakvolle sjalot jus, batata crème, seizoensgroeten (waaronder knapperig gegrilde asperge) en truffelaardappel. De runderbavette is ontzettend mals en de kalfswang zorgt voor een verfijnde smaak. Een vrij zwaar gerecht waar een volle en kruidige rode wijn heerlijk bij combineert; een Gnarly Head uit Californië, USA wordt hierbij geserveerd. 

Het hoofdgerecht van vis bestaat uit dorade met grove mosterd, gestoofde spitskool en seizoensgroenten. Ze drinkt hier een Argentijnse Chardonnay bij. Deze Salentein Barrel Selection Chardonnay is een zware, volle hout gelagerde witte wijn met een elegante en romige smaak. 

We sluiten dit verrassingsmenu af met een tartelette van Zwitserse room, lemon curd, aardbeien, witte merengue en een bolletje aardbeienijs op Bastogne kruimel. Het dessert is werkelijkwaar een plaatje en de smaak van de tartelette is voortreffelijk in balans! Het deeg is krokant, de room zoet en de lemon curd fluweelzacht met toch mooie zoete citroensmaak. We drinken hier een glaasje Portillo Salentein bij: een fruitige Sauvignon Blanc, die de perfecte balans heeft tussen zoet en zuur. 

We kijken terug op een heerlijke avond culinair genieten. Het restaurant is authentiek, de sfeer gezellig, de gastvrouw was fantastisch, en niet geheel onbelangrijk: het diner was heerlijk van smaak en prachtig gepresenteerd. Culinair genieten bij restaurant Het Havenhuis!