Brabant wil Van Gogh sterker aan provincie linkenVincent van Gogh is wereldberoemd, maar het feit dat hij een geboren en getogen Brabander is, dat is nog lang niet bekend genoeg. En dat terwijl deze wetenschap voor Brabant grote voordelen op kan leveren. In het nationale Van Gogh-jaar, 2015, is de schilder al zo veel mogelijk aan Brabant gelinkt. En de komende jaren moet dat nog meer worden gedaan op verschillende beleidsterreinen. Daarom geeft de provincie Noord-Brabant een subsidie van 750.500 euro (250.500 voor het lopende jaar, 500.000 voor 2017) om hier mee aan de slag te gaan. Dat wordt gedaan door VisitBrabant, in nauwe samenwerking met Van Gogh Brabant. 

Deze organisaties gaan in 2017 een strategie ontwikkelen voor de komende jaren. Van Gogh kan ingezet worden op voor de hand liggende beleidsterreinen zoals cultuur en erfgoed, maar bijvoorbeeld ook voor natuur (het Van Gogh Nationaal park), mobiliteit (de Van Gogh themafietsroute). Bovendien moeten activiteiten en bezienswaardigheden rondom Van Gogh meer bezoekers naar Brabant trekken en ze verleiden om langer te blijven.

Samenwerking
Gedeputeerde Henri Swinkels (Leefbaarheid en Cultuur): “Nu is Van Gogh Brabant een samenwerkingsstichting met beperkte mankracht, waar het werk  grotendeels door vrijwilligers wordt gedaan. Dat verandert nu. Expertise wordt geleverd door VisitBrabant. In de nieuwe organisatie wordt de kennis van kleine zelfstandige organisaties gebundeld en worden samenwerkingsprogramma’s met de provinciale instellingen uitgewerkt. Ook daar zit heel veel inhoudelijke kennis waar we veel meer mee kunnen dan we nu doen. De sleutel tot meer succes is hier duidelijk goed georganiseerde samenwerking.”

Het komende jaar wordt vooral ingezet op verbinding van alle Brabantse partijen die met Van Gogh bezig zijn, om samen tot een aanpak te komen voor meerdere beleidsterreinen. Samen wordt een strategie ontwikkeld.  Bovendien wordt onder meer een aanzet gemaakt met het vastleggen van ‘het erfgoed van Van Gogh’: wat hoort daar precies bij, en hoe kan dat het best beheerd en behouden blijven. Onderdeel van de plannen is dat ook het bedrijfsleven, fondsen en andere overheden gaan aanhaken en mee investeren.

Trots
“Van Gogh is een inspirator en verbinder voor een wereldmarkt. Ik ben erg blij dat we onze trots over ‘onze’ Vincent kunnen aanwenden om Brabant te versterken”, verwoordt Frank van den Eijnden, directeur van Van Gogh Brabant zijn blijdschap over het besluit van de provincie.

Heleen Huisjes, directeur VisitBrabant, stelt: “Met een wereldicoon als Van Gogh hebben we de verantwoordelijkheid respectvol met zijn erfgoed om te gaan en zijn passie voor Brabant te delen. Met deze provinciale bijdrage kunnen we flinke stappen gaan zetten.”

Het zijn woorden die de Etten-Leurse Stichting Vincent van Gogh kan onderschrijven. 'Dit biedt ook nieuwe kansen van de doorontwikkeling van ons ambitieplan in Etten-Leur, de plek waar Van Gogh in 1881 zijn carrière begon, waar zijn allereerste atelier stond en waar we met de Van Gogh Kerk een bijzondere erfgoedlocatie hebben', aldus voorzitter Lex Besselink.