Blind Walls Gallery onthult 100ste muurschildering in Breda

Op donderdag 30 september onthult Blind Walls Gallery de honderdste muurschildering in de stad. Een mijlpaal voor de organisatie die al ruim vijf jaar werkt aan hét museum op straat, een groeiende collectie muurschilderingen geïnspireerd op de verhalen van Breda. De officiële onthulling wordt verricht door Wethouder Marianne de Bie (Jeugd, Onderwijs en Cultuur). 

Muurschildering door TelmoMiel in Tuinzigt. Één van de bijna 100 kunstwerken in de stad. | Foto door Edwin Wiekens

De honderdste schildering zal gerealiseerd worden op twee blinde muren aan het Planciusplein en de Columbusstraat in Breda, en is daarmee tevens de eerste Blind Wall in de wijk Heuvel. 

De schildering wordt gemaakt door het Spaanse Reskate, een internationaal bekend kunstenaarsduo die voor het eerst in Nederland een schildering maken. Een primeur in Breda dus. Reskate liet zich inspireren door Marinus Jan Granpré Molière en Frits Peutz, de twee toonaangevende Nederlandse architecten die de wijk hebben ontworpen. 

De schildering wordt gemaakt met milieuvriendelijke Graphenstone verf. Deze bijzondere verf neemt tijdens het droogproces CO2 op uit de lucht. Verdere details over het ontwerp van de schildering blijven geheim tot de onthulling op donderdag 30 september. 

De tentoonstelling op het Planciusplein/Columbusstraat. | Foto door Edwin Wiekens

Tentoonstelling
De locatie, inspiratie en samenwerking met buurtbewoners maken dit een uniek project. Om de honderdste schildering te vieren wordt een een pop-up tentoonstelling geplaatst over de geschiedenis, architectuur en bewoners van de wijk. 

Zo worden de verhalen tastbaar gemaakt voor bewoners en bezoekers, zoals de schilderingen van Blind Walls Gallery dat ook doen. 

De tentoonstelling op het Planciusplein/Columbusstraat. | Foto door Edwin Wiekens 

Directeur Dennis Elbers: “We zijn ontzettend trots dat we deze mijlpaal gaan bereiken. De afgelopen jaren hebben we met ontzettend veel liefde en plezier, en samen met veel bijzondere kunstenaars, de stad een beetje mooier kunnen maken. We danken alle betrokken partners, gemeente en vooral de bewoners van de stad voor hun vertrouwen. Deze honderdste schildering is echter geen einddoel, maar een tussenstation op weg naar nog meer schilderingen in de wijken van Breda”. 

Over Blind Walls Gallery 
Blind Walls Gallery is het museum op straat. Meer dan honderd muurschilderingen verbeelden de verhalen van de stad. Ga mee op rondleiding of ontdek alle muurschilderingen via www.blindwalls.gallery