Blind Walls Gallery shop & tours

Terheijdenstraat 1, Breda

Blind Walls Gallery is hét museum op straat. Internationale kunstenaars werken aan een groeiende collectie muurschilderingen geïnspireerd op het verleden, heden en de toekomst van Breda. Je kunt de muurschilderingen ontdekken via deze website of tijdens een rondleiding met een ervaren gids! Lees verder

Blind Walls Gallery is hét museum op straat. Internationale kunstenaars werken aan een groeiende collectie muurschilderingen geïnspireerd op het verleden, heden en de toekomst van Breda. Je kunt de muurschilderingen ontdekken via deze website of tijdens een rondleiding met een ervaren gids!

EEN NIEUW AANZIEN
Blind Walls Gallery is geïnspireerd op het oudst bekende stadsgezicht uit de Nederlandse kunst. Op dit 16e eeuwse drieluik staat de stadsmuur rondom middeleeuws Breda prominent afgebeeld. De stadsmuur bood bescherming en gaf de stad aanzien. Vandaag de dag is de oude muur grotendeels verdwenen en geven blinde muren de stad een grauw en grijs aanzien. Het zorgt er voor dat mensen respectloos met deze plekken omgaan door roekeloos fietsen te parkeren en na het uitgaan dienen de steegjes vaak als openbaar toilet. Blind Walls Gallery wil dit veranderen door te werken aan een nieuw stadsgezicht.

Sinds 2015 nodigt Blind Walls Gallery nationale en internationale kunstenaars uit die zich laten inspireren door de verhalen van Breda. Voor elke muurschildering wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar de locatie of het gebouw waar de schildering komt. Dat gebeurt onder andere in het Stadsarchief, maar ook door te praten met Bredanaars die al jarenlang in de stad wonen. De leukste of interessantste verhalen worden naar een kunstenaar gestuurd en hij of zij maakt vervolgens een ontwerp gebaseerd op die verhalen.

Blind Walls Gallery werkt samen met gemeente, woningbouw, bewoners, ontwikkelaars en bedrijven. Inmiddels zijn er ruim 100 muurschilderingen gemaakt, verspreid door Breda. Helaas verdwijnen er soms ook wel eens schilderingen door sloop of aanbouw, maar elk jaar komen er ook weer nieuwe schilderingen bij! De mijlpaal van 100 zichtbare muurschilderingen is inmiddels bereikt met de schildering van Reskate in de wijk Heuvel.

De combinatie van street art en cultureel erfgoed maakt Blind Walls Gallery toegankelijk voor zowel Bredanaars, toeristen en street art liefhebbers. Hierin onderscheid Blind Walls Gallery zich van andere steden waar veel street art te vinden is, zoals New York, Berlijn en Londen. 

In 2017 ontving Blind Walls Gallery de Brabantse Erfgoedprijs, voor het op hedendaagse wijze ontsluiten van immaterieel erfgoed.

Boek een rondleiding met gids of loop zelf een route met de web-app!

Bekijk hier alle tours

https://vimeo.com/495731741