Jaar van de zonnebloem: uniek bloeiend schilderij bij De Menmoerhoeve in Etten-Leur

Dompel jezelf deze zomer onder in de betoverende wereld van Vincent van Goghs zonnebloemen. Lees verder


Ervaar het grootste bloeiende zonnebloemenschilderij ter wereld!

Dompel jezelf deze zomer onder in de betoverende wereld van Vincent van Goghs 'Vaas met 15 zonnebloemen.’ Het meesterwerk komt op initiatief van Van Gogh Nationaal Park en Van Gogh Brabant in Etten-Leur op spectaculaire wijze tot bloei. Ontvouwend over een indrukwekkende 7.000 vierkante meter, transformeert dit iconische schilderij in een weelderig landschap van bloemenpracht op een idyllisch gelegen weiland bij De Menmoerhoeve. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door Natuurhuisje en Takii Europe.

Een uitkijkplatform biedt vanaf 1 augustus een mooi perspectief op dit kunstwerk, terwijl een aangelegd voetpad bezoekers langs de bloeiende pracht leidt. Te midden van grazende paarden, koeien en schapen wordt deze ervaring een unieke samensmelting van natuur en cultuur - een wandeling door een tot leven gebrachte Van Gogh. Mis deze kans niet om de natuur te ervaren als een levend museum en laat je betoveren door dit buitengewone meesterwerk!

Eerbied en respect voor de natuur
Naast het feit dat we met dit grote veldschilderij Vincent van Gogh eren, staan we nadrukkelijk stil bij het belang van biodiversiteit. Het project wordt uitgevoerd met eerbied en respect voor de natuur. Realisatie gebeurt volledig op natuurlijke basis! Op het land wordt geen kunstmest gebruikt, zijn alle zaden geschikt voor biologische teelt en er worden ook géén bestrijdings- gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Dat maakt het project weliswaar risicovol, maar ook extra waardevol! Samen met de natuur en de weersomstandigheden gaan we de uitdaging aan. Een lokale werkgroep, geadviseerd door deskundigen, stelt alles in het werk om dit ambitieuze, uitdagende, ingewikkelde - maar oh zo prachtige - project tot een succes te maken en bezoekers deze zomer te laten genieten van de bloemenpracht.

Honderduizenden zaden
Het veldschilderij wordt gerealiseerd met honderdduizenden bloemzaden van Takii Europe, dahlia's van Corso Zundert en houtsnippers. Een deel wordt machinaal gezaaid, maar voor het overgrote deel is het handwerk dat door vrijwilligers van de Madese Natuurvrienden wordt uitgevoerd. Dit na een maandenlang proces van voorwerk.

Naar de organisatie hoopt, is het kunstwerk vanaf 1 augustus gedurende circa 10 weken gratis toegankelijk voor bezoekers. Vanaf dat moment kan de uitkijktoren beklommen worden. Eind augustus wordt overigens pas de volle bloei verwacht. Dit heeft alles te maken met de vele regen van de afgelopen maand. De zaden zijn om die reden pas eind juni de grond in gegaan.

Bloemen
Het schilderij zal straks bestaan uit verschillende soorten Zonnebloemen, Calendula/goudsbloem, Eschscholzia/slaapmutsje en Dahlia's. Om het schilderij heen komt een 'lijst' van zonnebloemen en een ondermengsel van Luzerne klaver. Daarnaast wordt in het kunstwerk, naast de houtsnippers, ook nog stro gebruikt.

Mogelijk gemaakt door:
Van Gogh Nationaal Park (initiatiefnemer)
Natuurhuisje (hoofdsponsor)

Takii Europe (leverancier van de zaden)
ZLTO (netwerk, kennis en expertise)

Werkploeg:
Madese Natuurvrienden (zaaiklaarmaken van het perceel, aanleg van de wandelpaden, zaaien en onderhoud)

Sponsoren:
LandStad De Baronie (levert i.s.m. Marco Sprenkels sensoren voor de bezoekersregistratie)
House of Motion Media (Video & drone)
Brabants Landschap (uren, kennis en expertise)
Martens Oudenbosch (houtsnippers voor de wandelpaden in en rond het kunstwerk)
Telermaat Zundert (acryldoek om de zaden te beschermen tegen zogenoemde vogelpik)
Loonbedrijf Monden (stro voor het kunstwerk)
Corso Zundert (leverancier dahlia's, planten de knollen en onderhoud ervan)
Jumbo Supermarkten in Etten-Leur (versnaperingen voor de 'bouwploeg')
De Kruidenaer (machinaal zaaien van de zonnebloemen in de lijst rondom het kunstwerk)

Locatie
Boerderij en Recreatiebedrijf De Menmoerhoeve, Zundertseweg 66 Etten-Leur

Periode voor bezichtiging
Zomer 2024; vanaf ca. medio juli 2024. Hou voor de berichtgeving de social media van Van Gogh Nationaal Park in de gaten.

Route
Bepaal via Google Maps je route naar De Menmoerhoeve

Plattegrond
Bekijk hier de plattegrond van de locatie met het schilderij
Download hier de plattegrond van de locatie met het schilderij

Info
www.jaarvandezonnebloem.nl

Meer informatie
Pierre van Damme, project coördinator (pierre@vangoghbrabant.com)
+31 6 22 11 55 01

Tips
* Combineer je zonnebloemenervaring met een bezoek aan het Centrum van Etten-Leur (5 km afstand) met onder andere de Van Gogh Kerk, diverse bezienswaardigheden, winkels, horeca en evenementen. Info Toeristisch Informatiepunt.
* Maak vanaf De Menmoerhoeve de Van Gogh Nationaal Park Wandeling Etten-Leur. De prachtige route van 14 km is verkrijgbaar bij het Toeristisch Informatiepunt op Markt 4. Of raadpleeg de route online op VisitBrabant.
* Maak een uitstapje naar Van Goghs geboorteplaats Zundert en bezoek het Vincent van GoghHuis.

Zolang de voorraad strekt: gratis zakje zonnebloemenzaad bij besteding van 10 euro in de Etten-Leur City Shop op Markt 4 of bij aankoop van een kaartje in de shop voor de Van Gogh Kerk.


Alle data