‘Vincent 360 - Een ontmoeting met Van Gogh in Virtual Reality’Regio West-Brabant, NHTV en Van Gogh Kerk Etten-Leur presenteren pilotproject

‘Vincent 360 - Een ontmoeting met Van Gogh in Virtual Reality’

Stel jezelf eens voor: een ontmoeting met Vincent van Gogh! De technologische sprongen op het gebied van virtual reality maken het mogelijk. Het bewijs daarvan is vanaf 23 december te zien in de Van Gogh Kerk Etten-Leur.

In opdracht van de Regio West-Brabant (het samenwerkingsverband van 19 gemeenten) hebben docenten, maar vooral studenten van NHTV Breda, de voorbije maanden gewerkt aan een bijzonder leerproject dat de toepassingsmogelijkheden van virtual reality voor cultuurtoerisme laat zien. In een door een computer gesimuleerde omgeving worden bezoekers als het ware naar 1881 ‘geteleporteerd’, naar de (niet meer bestaande) pastorie achter de Nederlands Hervormde kerk in Etten, de plek waar de toen 28-jarige Vincent aan zijn ouders te kennen gaf dat hij kunstenaar wilde worden.

In het verhaal, dat wordt afgespeeld op de Oculus Rift (VR-bril), ontmoeten we - een bijna levensechte - Vincent wanneer hij in de Ettense pastorie voor een langere periode bij zijn familie komt wonen. We wandelen door de pastorie en zijn getuige van de gesprekken die plaatsvinden tussen Vincent, Pa en Moe. We beleven het drama dat zich hier toen voltrok: een heftige ruzie, die Vincent op kerstavond deed besluiten Etten te verlaten.

Met het pilotproject wil de Regio West-Brabant laten zien wat de mogelijkheden zijn van virtual reality voor het vertellen van een verhaal. De pilot is een concreet uitvloeisel  van ‘Becoming Vincent’, een project dat door een team van experts van NHTV Breda is ontwikkeld voor Van Gogh Brabant, met als doel extra beleving toe te voegen aan locaties die een belangrijke rol hebben gespeeld in het leven van de jonge Van Gogh. Het concept en bijbehorende script voor ‘Vincent 360 - Een ontmoeting met Van Gogh in Virtual Reality’ zijn ontwikkeld door Moniek Hover, Lector Storytelling bij de Academy for Leisure (AfL) en Licia Calvi, senior lecturer Interactivity bij de Academy for Digital Entertainment. De VR game zelf is ontwikkeld door een groep 2de jaars studenten van IGAD, de Game Academy. Met Fernando Cabello, lecturer Game Technology bij deze Academy, als verantwoordelijke.

Studenten die aan het project hebben deelgenomen, zijn:
Producer Margit Meesters, Programmeurs Jimmy Koene en Oliver Engels, Environment Artists Chico Spans en Daniel Stock, Character artists Daniel Gutierrez Anaya en Alexander van Buggenum, Animators Jordy Boot en Ronja Jansen, Voice acting Rob van Amelsfoort (Vincents Vader), Wendy Teerlink (Vincents Moeder) en Oliver Engels (Vincent)

Van Gogh in Etten
Vincent van Gogh in Etten
‘Vincent 360 - Een ontmoeting met Van Gogh in Virtual Reality’ is onderdeel van de permanente tentoonstelling over Vincent van Goghs Ettense periode in de Van Gogh Kerk Etten-Leur. De familie Van Gogh woonde van 1875-1882 in de pastorie te Etten. Vincent kwam er regelmatig over de vloer. Voorjaar 1881 vestigde Vincent zich voor een langere periode in Etten (tot Kerstavond 1881, toen hij na een ruzie met Pa Etten verliet). In Etten liet Vincent zich voor het eerst registreren als kunstschilder. Hier had hij ook zijn eerste atelier. Hoe hij in Etten terecht kwam, wat hij hier deed, hoe hij te werk ging, waar hij zijn inspiratie vandaan haalde en wat de invloed was van deze periode op zijn verdere carrière, wordt verteld in de Van Gogh Kerk. Dit gebeurt aan de hand van een tijdlijn, kleurrijke ramen, een animatie, wandpanelen, vitrines en een prachtige film. Buiten de kerk bevinden zich een standbeeld, twee audiozuilen en een mega portretwand met daarop Vincents zelfportret en fragmenten van tientallen tekeningen en schetsen.Openingstijden Van Gogh Kerk

Woensdag t/m zondag, 13.30-16.30 uur.

Adres

Raadhuisplein 2 Raadhuisplein 2, 4873 BH Etten-Leur
 (Entree alleen via Markt 4, 4875 CE Etten-Leur (Van Gogh Shop)

Parkeren

Parkeergarage Centrum, opgang ‘Raadhuisplein’

LET OP aangepaste openingstijden i.v.m. de feestdagen: 

Kerk en Shop geopend op 21, 22, 23, 28 en 29 december. 24, 25, 26, 27, 30 en 31 december en 1, 2 en 3 januari gesloten.In 2017 vanaf 4 januari weer geopend op reguliere dagen en tijden.Website

www.vangoghkerk.nl