Bierspecial Stappen Magazine 2023

Speciaalbier is nog steeds ongekend populair. Het aantal brouwerijen is in de afgelopen jaren dan ook enorm gestegen. Dit heeft geresulteerd in een groot aanbod van bijzondere speciaalbieren. Bier is emotie, bier is beleving en daar hoort een verhaal bij. In deze special gaan we in op de verhalen van 12 verschillende brouwers en hun bieren.

Onder leiding van bierspecialist Bas Leentjes organiseerden we een bijzondere tasting bij Beers & Barrels in Breda. Samen met de brouwers en een groepje horeca professionals hebben we ons verdiept in de wereld van speciaalbier. De markt voor speciaalbier is nog steeds aan het groeien, maar er zijn wel een aantal nieuwe trends in ontwikkeling. Zo zijn we ons allen meer bewust geworden van gezondheid en het milieu. Non-alcoholische of alcoholarme bieren en bieren van lokale brouwers zijn daarom in populariteit gestegen. Er komen ook steeds meer soorten bier bij. Denk bijvoorbeeld aan lager, malt, witbier, fruitbier, blond, weizen, IPA, stout, bruin, bock, dubbel, tripel, quadrupel, abdijbier, amber en saison. Er zijn nog veel meer andere soorten bier met bijzondere smaken. Zo zijn de zure bieren in opkomst en ook bieren met bijzondere smaken (infused) zoals banaan, chocolade bier, mojitobier, whiskey en ga zo maar door!

Ambachtelijke bieren zijn als kunstwerken in een glas. Elke slok vertelt een uniek verhaal van passie en vakmanschap

Budelse Brouwerij

Dit familiebedrijf is al meer dan 150 jaar actief in het brouwen van bier. De brouwerij is gevestigd in het Brabantse dorp Budel en heeft een breed assortiment aan bieren, naast alcoholvrij ook pils en speciaalbieren. Ze zetten zich al jarenlang in voor duurzaamheid. In 1998 zijn ze als eerste Nederlandse brouwerij overgestapt op groene stroom en is Budels sinds 2016 een volledig CO2-neutrale brouwerij. Ze werken met lokale grondstoffen en zetten zich in voor het behoud van de natuurlijke omgeving. www.budels.nl

Budels 0.0% Malt Bio
Budels Malt 0.0% kwam als winnaar uit de test van de Consumenten Bond. Door de speciale vergistingsmethode ontstaat dit verfrissende 0.0% bier. Het zachte brouwwater en demilde hopgave zorgen voor een unieke en dorstlessende smaak. Het gerstmout en de hop zijn van biologische oorsprong.

Brouwerij HOOP

Tegenover de eeuwen oude molens op de Zaanse Schans aan de rivier de Zaan staat de enige brouwerij van de Zaanstreek; Brouwerij Hoop. Hier worden karaktervolle bieren gebrouwen met lokale ingrediënten. Brouwerij Hoop opende in mei 2016 haar deuren en staat symbool voor de Hollandse onverzettelijkheid. Elk vat bier heeft zijn eigen naam, smaak en verhaal. Nu staat Hoop iro- nisch genoeg ook symbool voor de tijd waarin we leven. Onze spreuk ‘Hoop doet Leven, Leven doet Drinken’ krijgt onverwacht en tegen wil en dank een heel actuele lading. Met andere woorden, er is altijd Hoop! www.hoopbier.nl.

Hula Hula Tropical NON IPA
Hula Hula Tropical Non IPA 0.3% is een alcoholarm speciaalbier van Brouwerij Hoop. Wanneer je dit speciaalbier opent en de eerste slok neemt ruik en proef je tropisch fruit. De aroma’s van mango en ananas vliegen je om de oren! Al die frisse en fruitige hopsmaken en de gebruikte haver, die net even een beetje extra body aan het bier geeft, zorgen ervoor dat je de alcohol absoluut niet mist.

Vader Jacobs

Een bier, BBQ en cadeaushop in één, te vinden aan de Haagweg 407 in Princenhage. Naast het mooie assortiment bieren en BBQ producten kun je hier terecht voor gepersonaliseerde cadeaus. Door middel van de houtlaser wordt een houten kratje of borrelplank omgetoverd tot een uniek cadeau met jouw boodschap! www.vaderjacobs.nl.


Vader Jacobs Witte
De Vader Jacobs Witte is een brutaal witbiertje! Dit frisse ongefilterde bier met een alcoholpercentage van 5,7% is een echte dorstlesser. De toevoeging van een vleugje szechuanpeper en citrusschil tijdens het brouwproces zorgt voor een niet alledaags bier, wat eveneens past bij tal van gerechten. Probeer de Witte eens bij een pittig Oosters gerecht!

NUNC

NUNC betekent NU! Nu leven, nu zijn, nu genieten! Samen met mensen om wie je geeft. NUNC craft bieren zijn gemaakt voor onvergetelijke
momenten met elkaar. Voortgekomen uit het genot van samen bier drinken en de passie voor het brouwen van de meest smaakvolle bieren.www.nunccraftbeer.nl.

Listen to the Birds and the Bees
Een heerlijk zomers tarwebier gebrouwen van 100% biologisch geteelde tarwe, gerst, kruiden en hop. Met de smaak van De complexiteit zit in de fijne balans tussen zoet, droogbitter, fruitig en kruidig. Met de smaak van Szechuanpeper, koriander en vers lemongrass. Goed voor de natuur en heerlijk om van te genieten in de zomer.

Around the Fireplace
Mild bittere stout met tonen van koffie, chocolade en uiteraard de rokerige, Schotse whisky Laphroaig van de beroemde Schotse Islay.

Frontaal

“BEER FOR THOUGHT” IS WAT WIJ DIEP IN ONS HART VOELEN. F*CK THE STATUS QUO!” Dit is alles wat ze bij Frontaal willen doen, ze brouwen bieren die inspireren, prikkelen en uitdagen om eens wat anders te drinken. Er zijn zoveel smaken en variaties te ontdekken en daarom brouwen ze jaarlijks meer dan 48 unieke specials en 12 barrel aged bieren.
www.frontaalbrewingcompany

Juice Punch
Goed, beter, best; dat is de filosofie. Na maar liefst 13 versies van de Juice Punch, waarbij Frontaal zich telkens weer heeft uitgedaagd
om het bier nóg beter te maken, is deze opgenomen in de Core Range. Verwacht een perfecte balans tussen bitter en zoet met veel
tropisch fruit! #stayjuicy.

Dochter van de Korenaar

De brouwerij is opgericht in 2007 door Ronald Mengerink en is vernoemd naar zijn dochter. Er wordt gebrouwen met lokale en natuurlijke ingrediënten. Naast het brouwen van bier biedt de brouwerij ook rondleidingen en proeverijen aan. www.dedochtervandekorenaar.be.

Revanche American
Een IPA met triple dry-hopping, fruitig, juicy en bitter genoeg om een echte IPA te zijn. Een stevige mout-body zorgt voor een basis,
die 60 IBU’s kan dragen. De complexiteit zit in de fijne balans tussen zoet, droogbitter, fruitig en kruidig. Dit bier is in ontwikkeling om
verzet te bieden aan de hegemonie van de Amerikaanse brouwers op het gebied van IPA’s.

Sans Pardon
Klassieke zware bitterzoete ‘Imperial Stout’ van 11% vol met een vleugje ‘Rooibos’. Sans. Zwart als de nacht, met een romige schuimkraag. Het hoge alcoholpercentage complementeert de koffie- en chocoladetoetsen in het bier. De ‘Rooibos’ geeft het bier dat extra tintje fruitigheid.

Brouwerij Huyghe

Deze brouwerij staat beter bekend als de brouwerij die Delirium brouwt in Melle. Door de jaren heen prijkt een uitgebalanceerd assortiment met een uniek smakenpallet bovenaan het prioriteitenlijstje van Brouwerij Huyghe. Het streven naar topkwaliteit gaat gepaard met zorg voor en verantwoordelijkheden tegenover mens en milieu. Delirium staat bekend om de bijzondere flesjes en uiteraard “het roze olifantje”. www.delirium.be

Delirium Tremens
Dit Belgische bier is van hoge gisting. Deze Belgische Strong Ale heeft talloze prijzen gewonnen tijdens bierconcoursen over de hele wereld. Een flinke scheut alcohol ontvlamt als het ware in de mond, die de tong en het gehemelte werkelijk opwarmen. De smaak is ook gekenmerkt door zijn rondheid. De afdronk is sterk, lang en droogbitter.

De Blauwe IJsbeer

Brouwerij De Blauwe IJsbeer brouwt zijn heerlijke bieren sinds 2012. De brouwerij kent zijn oorsprong in Nieuwpoort maar is nu gevestigd in Tilburg. De Weijsbeer was het eerste bier dat uit de ketels kwam; inmiddels kunt u kiezen uit maar liefst 12 verschillende IJsberen.
www.brouwerijdeblauweijsbeer.nl.

Klapschaats ijsbeer
Klapschaats IJsbeer is een sterk, blond bier van hoge gisting. Het heeft een zachte, iets zoetig smaak met een krachtig aroma. Dit blond barley bier is gebrouwen met water, gerstemout, hop en gist. De Klapschaats IJsbeer heeft een alcoholpercentage van 10%. Drinkt u te veel of te snel van Klapschaats IJsbeer? Dan zal de naam u snel duidelijk worden.

Zundert Trappist

Abdij Maria Toevlucht vindt zijn oorsprong in 1900 en was oorspronkelijk bedoeld als toevluchtsoord voor Franse monniken die op de vlucht waren na de Franse Revolutie. In 1938 werd de priorij van Zundert verheven tot abdij. Om in het levensonderhoud te voorzien zijn de monniken in 2013 gestart met het brouwen van bier. Trappistenbierbrouwerij De Kievit presenteert twee bieren: Zundert 8 Tripel en Zundert 10 Quadrupel Beide zijn bovengistende genietbieren met nagisting op fles. In alle bieren gebruiken ze speciale kruiden, waaraan de bieren hun heel eigen karakterte te danken hebben. www.zunderttrappist.nl.

Zundert 8 Tripel Trappist
Zundert 8 Tripel is een bijzonder bier. Het is een trappistenbier dat je de tijd moet geven om daadwerkelijk te doorgronden. Zundert 8 Tripel heeft een veelbelovende geur met een zweem van kruiden en specerijen. In die kruiden proef je letterlijk waar Zundert thuis is. Ze groeien van oorsprong in de omgeving van het klooster. In de aanzet is het bier bloemig en iets zoet. Geef het bier wat rust en het karakter evolueert van licht karamel naar een mooie en droge hopbitterheid. In de lange afdronk vloeien de bitters samen met een aangename kruidigheid op de achtergrond. Zundert 8 Tripel is kastanjekleurig en bevat 8% alcohol.

Scheldebrouwerij

Scheldebrouwerij vond in 1994 haar oorsprong in het Nederlandse Bergen op Zoom maar brouwt al sinds 2008 haar zalige gerstenat in
het Belgische Hoogstraten. De Scheldebrouwers staan garant voor ‘bier in balans’ dat nooit verveelt en nooit teleurstelt. Iedere slok komt
uit hun eigen ambitieuze brouwerij waar met bezieling gewerkt wordt om voor ieder wat nats te brouwen. Klassiek met een mespuntje modern. Laat ’t smaken! www.scheldebrouwerij.com.

Strandgaper
Dit goudblonde bier won afgelopen jaar nog de titel Beste Golden Ale wereldwijd tijdens de World Beer Awards (VK). Een uitgesproken
dorstlesser die sprankelt, verkoelt en het vizier opent. Het bier heeft 6.2% alcohol en is fris van smaak met een subtiel bittere afdronk. Het
bier gaat utistekend samen met mosselen, kabeljauw, kalkoen, camembert, witlof, rozemarijn en milde pepers.

’N Toeback 4
De Single Hop Specials van ‘n Toeback tillen elke keer een andere markante hopsoort op het podium. Bij deze vierde editie is de Australische hop ENIGMA viermaal toegevoegd in het brouwproces. Tijdens het koken als bitter- én aromahop, een extra vleug in de whirlpool en als dry hop tijdens de lagering. ‘N Toeback betekent vrij vertaald ‘een zware klus’ en met een reden: het is bepaald geen flierefluiter en verdient aandacht en vergt geduld. ‘N hoppig bier met pit. We ruiken tonen van witte druif en rood fruit. Het bier is straf maar fris met een aangenaam bittere afdronk.

Uiltje Brewing Company

Uiltje Brewing Company is een Nederlandse brouwerij, opgericht in 2012 door bierliefhebber Robbert Uyleman. De brouwerij is gevestigd in Haarlem en staat bekend om zijn experimentele en creatieve bieren. Uiltje staat bekend om zijn IPAs maar brouwt daarnaast ook een scala aan andere stijlen waaronder stouts. De brouwerij heeft een sterke focus op kwaliteit en gebruikt alleen de beste ingrediënten om hun bieren te brouwen. Brewing Company Uiltje is een van de meest populaire brouwerijen van Nederland en heeft verschillende prijzen gewonnen voor hun heerlijke bieren. Naast de productie van bier, heeft Uiltje ook een eigen proeflokaal in Haarlem en verschillende samenwerkingen met andere brouwerijen en bars. www.uiltjebrewing.com.


Bird of Prey
De BoP is ons vlaggenschip. Bedacht en uitgewerkt door onze oprichter (all hail) Robbert Uyleman. Een klassieke Amerikaanse IPA zoals ie bedoeld is. Niet alleen de hoppen (Citra, Chinook en Mosaic) spelen een hoofdrol, maar ook de mouten. De mout is het toneel en de hoppen de acteurs. Door de pilsner en pale mouten staat de basis van het bier sterk waardoor de hoptonen van grapefruit en perzik goed naar voren komen.

Rye of Fire
Repeat Audio en Uiltje Brewing Company presenteren met muzikale trots The Rye of Fire. What’s in the name? Volgeladen met kraakheldere tonen van de Repeat Prince Headphones, verse hop en rogge is deze klapper van een Triple IPA een bier met een kruidige en spicy draai. De romige volle body wordt bij elke slok weer fruitiger. Je kan haast het pianospel van Connor van Reenen proeven in het bier. De Rye of Fire komt uit het Fresh & Fast programma. Het doel van dit programma is om het bier zo snel mogelijk naar de consument te krijgen. Binnen 72 uur van brouwerij naar glas. Uniek in Nederland. Waarom? Zodat de verse hoptonen nog maximaal zijn en jij het kan proeven zoals de brouwer. Je eet een appel toch ook niet pas een half jaar later?

Smokey the Pear
In 2022 hebben we de brouwerij een carteblanche gegeven voor de specials. Wat willen zij brouwen. Een van deze lettervruchten, of liever
gezegd, gerstevruchten is de Smokey the Pear. Dit bier is niet zomaar tot stand gekomen en uit de duim gezogen. Het recept is bedacht door
James, onze brouwer en Packaging Manager.


Stadshaven Brouwerij

In een 100 jaar oude, volledig gerestaureerde fruitloods van ruim 5.000 m2 wordt 20.000 hectoliter craftbier gebrouwen en afgevuld in fles, blik of fust. Dit bier is het meest duurzame en circulaire bier van Rotterdam. Met warmteterugwinning bij het brouwproces, hergebruik van afvalwater, zonnepanelen, benutten van accu’s van afgedankte scooters en borstels voor koeien van de nabije drijvende boerderij. www.stadshavenbrouwerij.nl.

Octopus Blond
Voel de moutige omhelzing en proef de lichte, bittere golf die weg deint met een twist van sappige kiwi en bloedsinaasappel. Dit blonde bier heeft een alcoholpercentage van 6% en is goed te combineren met Franse frietjes, Tomme de Savoie kaas en abrikozentaartjes.

Moray IPA
Laat je meeslepen door deze bittere, levendige Ale met zijn vinnige kneep tangerine en bite van carambola, rechtstreeks uit Maleisië. Deze IPA heeft een alcoholpercentage van 5.5%.

Great White
De uitgesproken aroma’s herken je op een kilometer afstand en geniet van de frisse smaakexplosie met een bite van sinaasappel en een vleugje koriander. Deze witte Ale heeft een alcoholpercentage van 5.3% en gaat goed samen met salade, kip, scampi’s en meloen.

Piranha Tripel
Dit zwaardere, hemels geurende bier is gebrouwen met mout, hop en een onweerstaanbare combinatie van zonrijpe mango, kumquat en een vleugje dieprode chili. Deze tripel heeft 8,5% en gaat goed samen met asperges, port salut en cheesecake.