Koerstrui in de kerk - Verhalen achter wereldberoemde wielertricots

Op zondag 21 augustus 2022 gaan de 180 renners van La Vuelta, na de start van de derde etappe, met de fiets aan de hand door de Grote Kerk Breda. Tijdens deze Ronde van Spanje maakt de adrenaline in hun lichaam even plaats voor stilte en bezinning. Een aantal renners steekt ook een kaars op ter herdenking van de wereldwijde coronaslachtoffers. 


Fotocredits: Johan Wouters

In de aanloop naar dit sleutelmoment van La Vuelta in Breda presenteert de Grote Kerk Breda vanaf 1 juli een bijzondere, authentieke tentoonstelling van de grootste verzameling wielertricots ter wereld van de Brabantse verzamelaar Henk Theuns: Koerstrui in de kerk. 

De Grote Kerk Breda nodigt u graag uit om op vrijdagavond 1 juli 2022 deze tentoonstelling feestelijk te openen met elkaar. Vanaf 19.30 uur kunt u op het Kasteelplein aansluiten bij de processietocht in wielerstijl richting de kerk. Het programma gaat hierna verder in de Grote Kerk Breda met na afloop gelegenheid voor een toast en het bekijken van de tentoonstelling. 

Een verrassende en kleurrijke tentoonstelling voor jong en oud
Mart Smeets zegt over Henk Theuns: “Werkelijk ge-wel-dig! Ik kan niets anders zeggen: wat een waanzinnig fantastische verzameling!” De collectie bevat 7000 wielertricots waarvan de absolute toppers op een eigentijdse, creatieve manier worden getoond in de Grote Kerk Breda. 

De selectie van de tentoonstelling is gemaakt door ontwerper Jan Konings en oud-wielrenner en journalist John den Braber. Naast de bijzondere wielertricots staan de verhalen die erbij horen centraal. De verhalen van de verschillende rondes, van de wielrenners, van de passie voor de wielersport en de link met religie worden via de wielertricots van Henk Theuns gedeeld met het publiek. 

Programma:
19.30 uur Inloop op het Kasteelplein
19.45 uur Vertrek processietocht in wielerstijl vanaf het Kasteelplein
20.00 uur Aankomst in de Grote Kerk Breda en vervolg programma (Kerkplein 2, Breda)
20.15 uur Vervolg officiële programma
20.45 uur Borrel en tijd om tentoonstelling te bekijken

Koerstrui in de kerk wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van de Gemeente Breda, Ondernemersfonds Breda, Zeloo, Rabobank Breda Amerstreek. 

In samenwerking met La Vuelta Holanda, Breda Marketing en welkominbreda.nl