Foodblog: Culturele ontdekkingstocht bij Laziz

Het is dinsdagavond en wij zijn klaar voor een nieuwe culturele ontdekkingstocht. We schuiven aan bij Laziz, een nieuw Afghaans restaurant in Breda, dicht bij de gezellige Ginnekenmarkt. Dit familiebedrijf is nu bijna een maand open en wij mogen de verschillende gerechtjes op de kaart proberen. Lees je mee?


We starten de avond met een witte wijn en besluiten ons te laten verrassen met een vegetarische Laziz proeverij. Super fijn dat naast de verschillende voor- en hoofdgerechten met vlees ook altijd een vegetarische variant mogelijk is. 


Als eerste gerechtje krijgen wij de Dal soep geserveerd. Dit is een kruidige soep met gestoofde linzen, munt en koriander, heerlijk! De tweede ronde bestaat uit vier verschillende hapjes waaronder een Pakaura. Dit is een krokant gefrituurd hapje met groenten met een pittige koriander-peper dressing. 

Ook krijgen wij de vegetarische Sambosa, Ashak en Mantoe. De Sambosa bestaat uit een groente-bladerdeegflapje met een yoghurt mintsausje. De Ashak is een pasteitje met prei en de Mantou is een pastabuideltje met verschillende groenten. Beide geserveerd met een yoghurttopping met linzen en wortel. Het zijn heerlijke kleine gerechtjes met goed op elkaar afgestemde smaken! 

Als hoofdgerecht krijgen wij drie soorten rijst geserveerd. De vriendelijke ober legt ons uit welke soorten rijst het zijn en welke bijpassende gerechtjes hierbij worden geserveerd. De saffraanrijst is op smaak gebracht met amandel, pistache en julienne sinaasappelschil. Dit wordt gecombineerd met een lichtgekruide spinazie met ui en prei en bruine bonen in gekruide tomatensaus. Een lekkere combinatie van zoet met een pittige nasmaak. De witte basmatirijst met komijn is een goede combinatie met gebakken aardappel in tomatensaus en doperwtjes. Als laatste de golden basmati. Gebakken rijst afgetopt met gefrituurde wortel, rozijntjes, amandel en pistache. Met bijpassende gestoomde aubergine en een yoghurtsausje van verse munt en bloemkool in een lichtgekruid tomatensausje. De gerechtjes vallen op door de perfect afgestemde smaken. Goed gekruid, maar niet te pittig. 

Dit alles wordt geserveerd met zelfgemaakt naanbrood uit de tandoor (steenoven). Heerlijk met de korianderdip! Deze smakelijke avond moeten wij natuurlijk in stijl afsluiten met een dessert. Ook deze bestaat uit een combinatie van verschillende lekkernijen. Als eerste de huisgemaakte Sheer Yaagh, ijs gemaakt van kardemom en afgetopt met verse pistache. Een huisgemaakt deegrolletje met slagroom en een pudding van rozenwater en kardemom met vers fruit. 

En ‘last but not least’ een stukje baklava die dit toetje en de avond compleet maakt. Deze avond hebben wij genoten van de smaken uit het Midden-Oosten. Na vanavond kunnen wij met zekerheid zeggen dat de Afghaanse keuken tot één van onze favorieten behoord. Super fijn dat je bij Laziz ook voor een proeverij kan kiezen. Zo kan je kennis maken met de verschillende gerechten en smaken, echt een aanrader en wat ons betreft een must om te proberen in Breda!