Tags: bier expositie, de week van het nederlandse bier

Bier expositie in het Stedelijk Museum

De expositie in het Stedelijk Museum, over de traditie van het bier brouwen in Breda tot aan nu, is in volle gang! Tot 3 juni 2018 vinden er leuke evenementen plaats die gelinkt zijn aan de expositie en 'De Week van het Nederlandse Bier'. Deze expositie is tot stand gekomen in samenwerking met de Beyerd, Drie Hoefijzers, Big Belly Brewing, Brouwerij Frontaal en Brouwerij Bliksem.

Bruisende biercultuur!


Breda heeft een lange traditie op het gebied van bier brouwen. Eind 14e eeuw wordt er voor het eerst over ‘Bredaas bier’ gesproken. Bier werd in Breda gebrouwen, verhandeld en door velen gedronken. Ook vandaag de dag kent Breda een bruisende biercultuur: van een multinational als AB-InBev tot de kleine, experimentele bierbrouwerijen die in schuurtjes en zolderkamers nieuwe recepten ontwikkelen.

In 1538 wordt in de Boschstraat de brouwerij Den Boom gebouwd. De brouwerij krijgt de naam De Drie Hoefijzers. Het ‘Drie Hoefijzers-bier’ groeit uit tot hét bier van Breda.

De Drie Hoefijzers presenteerde de brouwerij en haar producten met verschillende reclameontwerpen. De tentoonstelling toont een selectie van deze ontwerpen en producten naast historische objecten. Eén van de hoogtepunten van de tentoonstelling is de recente aankoop van Stedelijk Museum Breda van het Bokbier-affiche uit 1955 ontworpen door beeldend kunstenaar Jan Giesen (1900-1983).

Daarnaast zijn de hedendaagse ontwerpen van de onafhankelijke Bredase brouwerijen Big Belly, Bliksem en Frontaal te zien.

Als onderdeel van de presentatie wordt tijdens de Week van het Nederlandse bier (25 mei-3 juni) een aantal proeverijen en gesprekken over bier in Breda georganiseerd. 

Evenementen
Food pairings -  5 hapjes en 5 biertjes voor verrassende smaakcombinaties
Datum en tijd: dinsdag 29 mei van 19.00 – 21.00
Locatie: NEXT
Bijdrage: €15 euro per persoon. Je kunt je opgeven via vincent@stedelijkmuseumbreda.nl.
Wees er op tijd bij, want er is plaats voor maximaal 20 personen.

Een introductie in het thuisbrouwen met Brouwerij Frontaal en Minibrew
Datum en tijd: vrijdag 1 juni van 19.00 - 21.00        
Locatie: NEXT.
De toegang is gratis.             

Bierfestival en proeverij met ambachtelijke brouwers uit Breda
Proef de nieuwste creaties van Big Belly, Bliksem, Frontaal en Paoter Gustaaf. Drie Hoefijzers Klassiek is verkrijgbaar op fles.
Datum en tijd: zondag 3 juni van 10:00 - 19:00
Locatie: De Beyerd
Entree is gratis, proefglaasjes € 2 euro.