6e Odin Meimaand Bijmaand: samen met boeren werken aan meer biodiversiteit

De 6e Odin Meimaand Bijmaand staat voor de deur. Dit jaar laten vijf biologische en biodynamische boeren tijdens bijenexcursies in mei graag aan iedereen zien hoe zij samen met Odin op hun boerderij de biodiversiteit vergroten. 

Bijen en andere insecten zijn van groot belang voor de biodiversiteit en onze voedselvoorziening. De intensivering van de landbouw en het gebruik van chemische middelen zijn belangrijke oorzaken van het verdwijnen van veel insecten. Odin wil juist een vitale, biologische voedselketen en daarbij hoort een rijke biodiversiteit. De Odin imkerij werkt daar sinds 2010 samen met haar producenten aan, door bijenvolken te verzorgen op boerderijen en door consumenten in contact te brengen met bijen en boeren. Ook organiseert Odin samen met De Traay natuurwaardenonderzoeken waarmee boeren concreet aan de slag kunnen om de biodiversiteit op hun boerderij te versterken.

Ontdek de Odin bijenboeren
“Ik ben heel blij dat we dit jaar bij vijf bijzondere biologische en biodynamische boeren tijdens excursies kunnen laten zien hoe we daar samen werken aan biodiversiteit” zegt Odin imker Jos Willemse. “De boeren nemen ons mee over hun bedrijf en land, en ik laat natuurlijk de Odin bijenvolken zien. Ook erg leuk dat De Traay bij iedere excursie een honingproeverij organiseert.” 

De excursies vinden plaats op de volgende data: 1 mei: biodynamische zorgboerderij Moervliet in Breda, 7 mei: biodynamische boerderij Almere Vliervelden, 14 mei: biologische zorgboerderij De Hoge Born in Wageningen, 15 mei: biodynamische boerderij Warmonderhof in Dronten en 26 mei: biodynamische boerderij Dames en Heren Vos in Kraggenburg. Alle excursies duren van 14.00 uur tot 16.00 uur. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via Odin.nl 

Biodiversiteit en natuurwaardenonderzoek
“De Odin imkerij steunt de biodiversiteit niet alleen op deze vijf boerderijen, maar ook op 21 andere locaties” aldus Jos. “Ik hoop dat veel mensen tijdens de Meimaand Bijmaand enthousiast worden over ons werk en daaraan bij willen dragen door donateur en Vriend van de Imkerij te worden”. 

Odin imker Jos helpt boeren met het verbeteren van de biodiversiteit op hun bedrijf. Maar Odin zorgt samen met De Traay ook voor onderzoek naar de natuurwaarden op de Odin bijenboerderijen. Dit onderzoek levert concrete suggesties op waarmee boeren de biodiversiteit op hun boerderij kunnen verrijken. Vorig jaar is dit onderzoek gehouden bij de biodynamische boerderijen Warmonderhof en Dames en Heren Vos in Flevoland. Zij gingen onder meer aan de slag met adviezen voor aanplant van voor insecten aantrekkelijke struiken en aanleg van waterpartijen. 

Vanwege het succes van het onderzoek hadden meerdere boerderijen zich aangemeld voor nieuw onderzoek dit jaar. Hier zijn drie boerderijen uit gekozen, namelijk biologisch fruitteeltbedrijf Fruitweelde in Ingen, biodynamisch akkerbouwbedrijf Zonnehorst in Punthorst en biodynamische boerderij Vliervelden bij Almere. 

Kortingsactie en sponsoring
De Traay Gedurende de hele Meimaand Bijmaand heeft Odin speciale kortingen op honingproducten van De Traay en verzorgingsproducten van Bee honest cosmetics. En van elk verkocht product van De Traay en Bee honest cosmetics doneert De Traay € 0,10 aan de Odin imkerij. Het gedoneerde geld wordt ingezet voor het onderzoek naar de natuurwaarden op de drie eerdergenoemde boerderijen.