Wat zijn de risico’s van het kopen van Bitcoin

Het zal je niet zijn ontgaan dat er ontzettend veel mensen zijn die graag willen beleggen in crypto. De kans is groot dat ook jij tot deze groep behoort. Je bent nu eenmaal niet voor niets bij dit artikel terecht gekomen. Hoewel BTC kopen een zeer verstandig idee is, is het wel van belang dat je op de hoogte bent van de risico’s die gepaard gaan met deze vorm van beleggingen. Om je hier meer over te laten zien hebben we in dit artikel de belangrijkste info voor jou op een rijtje gezet. Lees dan ook snel verder om meer te weten te komen over de belangrijkste risico’s van het kopen van Bitcoin.

Een hoge mate van volatiliteit
Als je kijkt naar de koers van cryptomunten dan kan je het eigenlijk al wel zien: het is aan te merken als een zeer volatiele markt. Een van de grootste risico's van beleggen in Bitcoin is de hoge mate van volatiliteit. De waarde van Bitcoin kan in korte tijd sterk fluctueren, dit maakt het moeilijk te voorspellen is hoe de koers zal gaan ontwikkelen over de komende tijd. Deze volatiliteit is met name riskant voor korte termijn beleggers die misschien niet het geduld of de risicotolerantie hebben om de ups en downs van de markt te doorstaan. Ben je wel in staat om vast te houden dan hoef je je over het algemeen geen zorgen te maken over de volatiliteit nu de koers over de lange termijn toch wel stijgt.

Een gebrek aan voldoende regulatie
Een ander risico van investeren in Bitcoin is het gebrek aan regelgeving of enige vorm van regulatie. Omdat Bitcoin is aan te merken als gedecentraliseerd en buiten de traditionele financiële systemen valt, is het niet onderworpen aan dezelfde regelgeving als traditionele beleggingen. Dit gebrek aan afdoende regelgeving kan het moeilijker maken om zich te beschermen tegen fraude of andere illegale activiteiten. Het houdt dan ook in dat als er iets misgaat met een Bitcoin-belegging je minder tot je beschikking hebt om hier tegenop te komen. Dit is dan ook gelijk de reden dat het van groot belang is om altijd je eigen onderzoek te doen en om niet zomaar te beleggen in een of ander project.

Een risico op hackers
Het laatste risico waar je je bewust van moet zijn is het risico op hacken en bepaalde vormen van online cyberaanvallen. Het gedecentraliseerde karakter van het Bitcoin-netwerk maakt het kwetsbaar voor aanvallen van hackers die kunnen proberen munten te stelen of het netwerk te verstoren. Daarnaast kan de opslag van Bitcoin (vaak in een digitale wallet) ook een doelwit zijn voor hackers. Ze kunnen proberen toegang te krijgen tot de wallet om de munten te stelen. Maak dan ook altijd gebruik van een eigen wallet met een goede 2FA beveiliging en een sterk wachtwoord. Laat je jouw munten op de site van de exchange staan dan is de kans aanwezig dat je hier risico mee loopt.

Conclusie – beleg op een verstandige manier
Door de informatie uit dit artikel weet je al meer over de risico’s die gepaard gaan met het kopen van Bitcoin. Het belangrijkste is dus altijd om alleen te beleggen met geld wat je ook echt kunt missen. Met deze stap weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan. Overigens zitten er altijd risico’s verbonden aan beleggen, ook als je enkel kiest voor het kopen van aandelen. Het beleggen van je geld is echter nog altijd één van de enige manieren waarop je in staat bent om vermogen op te bouwen en de hoge mate van inflatie de baas te zijn.