Experienceblog: Proeverij bij Whisky & Gin

Je bent er vast al eens voorbij gelopen, Whisky & Gin aan de Nieuwe Ginnekenstraat 18. Deze prachtige locatie fungeert als slijterij maar ook als distillatenloungebar. Wij mochten als liefhebbers van whisky en gin langskomen voor een proeverij!


We worden hartelijk ontvangen door Pauline, we zijn onder de indruk van de sfeervolle zaak met enorme backbar waar talloze flessen staan tot aan het plafond! We mogen een plekje uitzoeken en kiezen ervoor buiten in de nieuwe binnentuin te gaan zitten. Wij dachten altijd dat je hier echt met een groep moest reserveren om hier te mogen proeven, dit is echter niet waar. Je mag hier zo binnenwandelen.


Je zit hier heerlijk rustig, Pauline vertelt over de verschillende mogelijkheden. Als je wilt kan je een selectie maken van 3 of 4 verschillende whisky's of gins, ook is het mogelijk je te laten verrassen. Dit lijkt ons de leukste optie. We krijgen een whisky proeverij met 3 proefglaasjes en een gin-tonic proeverij, die stuk voor stuk gebracht wordt.


De whisky proeverij is al een feest om op tafel te hebben staan! De whisky's zijn speciaal geselecteerd van toegankelijk naar rokerig. De eerste whisky, de Akashi is een Japanse blend. Het is een toegankelijke whisky met tonen van kamille en rozijnen, een goed begin! Als tweede whisky is de Millstone 92 Rye Whisky geserveerd. Dit is een rogge whisky van 4 jaar oud met tonen van vanille en eik. Om de smaken nog beter te kunnen herkennen kan je met een pipetje wat druppels water toevoegen. Een paar druppels water geven al een groot verschil aan smaak!


Als laatste wordt de Higland Park Dragon Legend geserveerd. Een ietwat rokerige whisky. Kruidig en een afdronk van citrus en gerst. Heerlijk! Zeker in combinatie met de kleine versnaperingen die we erbij hebben gekregen om te kijken wat het met de smaak doet We krijgen wat gedroogd fruit, nootjes en stukjes extra pure en melkchocolade. Geweldig om te zien wat het combineren van deze hapjes doen met de smaken van de whisky!

Tegelijk met de whisky proeverij mag ik 3 verschillende gins proeven, ik heb aangegeven dat ik van fris, fruitig maar ook van kruidige gins hou. Als eerste krijg ik de Oxley London Dry Gin, geserveerd met Schweppes Pink Pepper tonic en als garnituur grapefruit, zwarte peperkorrels en komkommer. Als mini snack krijg ik er ook wat zoete popcorn bij. Ik ben meteen enthousiast! Wat een heerlijk frisse smaken! Ook de zoete popcorn maakt het plaatje compleet.

Bij het zien van de tweede gin word ik gelijk enthousiast, het is een Japanse gin van de bekende Japanse whisky distilleerderij Nikka. De gin wordt geserveerd met Schweppes Original Tonic en een garnituur van gember, limoen en roze peper. Mijn eerste reactie op de smaak is umami, maar nadat ik een stukje gedroogd fruit heb gegeten veranderd de smaak volledig, er komt een bittertje omhoog. Een toffe ervaring!

Als laatste krijg ik de V2C Barrel Aged Gin, in tegenstelling tot de andere selectie wordt deze puur geserveerd met kaneel als garnituur en een blok ijs. Als ik de smaak zou willen verzachten kan ik als ik wil er ook nog een beetje Fevertree Ginger Ale bijdoen. Dit is echter niet nodig, de smaak  van de pure gin is al zo zacht, de smaak van kaneel is ook licht aanwezig. Na een stukje melkchocolade te hebben gegeten veranderd de smaak weer volledig. Een combinatie die ik zelf nooit zou hebben bedacht.

Helaas zit de proeverij er alweer op, we hebben ontzettend genoten! Je kan hier heerlijk rustig zitten en de kennis en passie voor de spirits werkt aanstekelijk. Ben je toch niet zo een liefhebber van sterkere dranken? Ook dan ben je van harte welkom voor bier, wijn of frisdrank. Ga dus vooral langs en maak kennis met de wereld van whisky & gin!