Residency Project - Stedelijk Museum Breda en Witte Rook

Stedelijk Museum Breda en Witte Rook slaan de handen ineen voor het gezamenlijke residency project: Brieven uit Spanje, op het spoor van de Spaanse gemeenschap in Breda. De uit Spanje afkomstige kunstenaars Carme Nogueira en Elena Prado doen twee maanden onderzoek naar de invloed van de Spaanse gemeenschap die zich begin jaren zestig in West-Brabant vestigde. De werkperiode in het atelier van Witte Rook is reeds gestart. Van 1 augustus t/m 20 september zijn de beelden, objecten en verhalen die Nogueira en Prado gedurende hun onderzoek verzamelen te zien in projectruimte NEXT van Stedelijk Museum Breda.


Fotograaf: Johan van Gurp (bron: Stadsarchief Breda)

Geschiedenis Spaanse gemeenschap in West-Brabant 
Na een akkoord tussen de Nederlandse en Spaanse regering onder het bewind van Franco, trekt in 1961 een grote stroom Spaanse arbeiders naar Nederland. Tot 1971 vormen Spaanse arbeiders de meerderheid van de migrantengroep die zich in Nederland vestigen. Hierover is echter weinig te vinden in nationale en lokale archieven. Ook in Breda strijken meerdere Spanjaarden neer om te werken bij fabrieken als Etna en Hero. Samen vormen zij een hechte gemeenschap.

Artists in Residence: Carme Nogueira en Elena Prado 
Op uitnodiging van Stedelijk Museum Breda en Witte Rook geven kunstenaars Carme Nogueira en Elena Prado gestalte aan de onderzoekstentoonstelling Brieven uit Spanje, op het spoor van de Spaanse gemeenschap in Breda. Nogueira werkt als Artist in Residence op afstand vanuit Spanje aan dit onderzoeksproject. Elena Prado onderzoekt in Breda de invloed van de Spaanse migratie. Aan de hand van feitelijke informatie, beelden, objecten en verhalen maken zij samen deze onbekende geschiedenis zichtbaar. Daarmee geven zij het startsein voor de dialoog over de vele onderwerpen die aan de Spaanse migratiestroom ten grondslag liggen.

Oproep verhalen te delen 
Prado en Nogueira zoeken naar persoonlijke verhalen en werkervaringen van de eerste generatie Spaanse migranten in de jaren zestig en zeventig of betrokkenen bij F.E.B.O. (Federacion de Españoles Brabante Occidental), die in 1976 in Breda werd opgericht. Daarnaast vragen zij alle Bredanaars die zich verbonden voelen met dit onderwerp om verhalen, objecten en herinnerin- gen te delen. Dit kan via een mail aan brievenuitspanje@witterook.nu. In samenwerking met Stadsarchief Breda wordt gekeken of de resultaten in het archief kunnen worden opgenomen.

Over Carme Nogueira en Elena Prado 
Carme Noguiera, is een multidisciplinaire kunstenaar die woont en werkt vanuit Vigo, Spanje. Haar werk is onder andere opgenomen in de collectie van het museum Reina Sofia in Madrid. Onderzoek naar de identiteit van stedelingen en actuele culturele en politieke kwesties zijn belangrijke uitgangspunten in het werk van Nogueira. Daarbij staat de relatie tussen de beschouwer en het kunstwerk centraal. Eerder was Nogueira Artist in Residence bij het Wilde Weten in Rotterdam.

Elena Prado studeerde Schone Kunsten aan de Universiteit van Salamanca, de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Elena Prado woont sinds 2003 in Nederland. In haar werk richt Prado zich op het onderzoeken van veranderingen in ons sociaal-maatschappelijk denken binnen de multiculturele samenleving. Beeldanalyse en fotografie spelen hierin een belangrijke rol.

Samenwerking Stedelijk Museum Breda en Witte Rook 
De samenwerking tussen Stedelijk Museum Breda en Witte Rook is gebaseerd op een gezamenlijke wens om het verhaal van de stad te ontsluiten door deze in een artistieke context te plaatsen. Brieven uit Spanje is tot stand gekomen dankzij de Proeftuin Internationalisering van de provincie Noord-Brabant. 

Witte Rook 
Witte Rook richt zich als Artist in Residence op het proces van kunstenaars in relatie tot hun omgeving. Kunstenaars die worden uitgenodigd hebben behoefte aan een omgeving voor hun werk in de vorm van onderzoek, inspiratie of interactie. Zo ziet Witte Rook een werkperiode niet alleen als een verrijking van de praktijk van de kunstenaar, maar ook als een proces waarin de omgeving onderdeel wordt van het werk zelf. Dit werkproces en onderzoek leiden tot nieuwe ontdekkingen die ook van belang zijn voor deze omgeving en leggen zo mogelijk nieuwe relaties. Meer informatie: witterook.nu 

Stedelijk Museum Breda: het jongste stadsmuseum van Nederland 
Stedelijk Museum Breda is het jongste stadsmuseum van Nederland. Het museum is het ideale vertrekpunt voor iedereen die de kunst en geschiedenis van Breda en omgeving wil ontdekken. Naast een overzicht van zijn rijke collectie toont het museum wisselende tentoonstellingen. Projectruimte NEXT is bestemd voor samenwerking met partners uit de stad. De verrassende veelzijdigheid maakt Stedelijk Museum Breda aantrekkelijk voor een breed en landelijk publiek. Meer informatie: stedelijkmuseumbreda.nl