Interview DJ Ser-V

Wat ooit begonnen is als hobby, is inmiddels uitgegroeid tot zijn werk. Servie Voesenek draait al 25 jaar en is nog lang niet van plan om te stoppen. Hij draait twee tot drie keer per week als Dj Ser-V. Hiermee is Servie regelmatig te vinden als Dj in Bredase cafés, maar hij draait ook regelmatig in de Studio in Tilburg. Naast het draaien staat hij ook nog eens vier dagen per week voor de klas. Tijd voor een gesprek met deze drukke Dj!

Passie
Zijn grote passie voor muziek is al op jonge leeftijd begonnen. Als vijfjarig jongetje mocht Servie zijn allereerste plaat uitzoeken. In de platenwinkel zag hij de plaat ‘Legend’ liggen van Bob Marley en hij was meteen verkocht. Servie kende de muziek helemaal niet, maar de cover sprak hem heel erg aan. ‘Ik vond die plaat gewoon zo cool, ik werd er echt naartoe gezogen’. Vanaf dat moment is zijn liefde voor reggae muziek begonnen. Later is zijn muzieksmaak breder geworden, maar zijn eerste liefde is nooit weggegaan.

De passie voor muziek is alleen maar verder gegroeid vanaf het moment dat Servie de film ‘Beat Street’ zag. Deze film gaat over het ontstaat van de breakdance, graffiti en het dj’en. ‘Door deze film werd ik echt geïnspireerd.  Maar toen ik voor het eerst het scratchen zag, was ik echt verkocht’. Hiermee is het allemaal echt begonnen voor Servie.

Vanaf zijn 16e is Dj Ser-V echt begonnen met draaien. Het geld dat hij verdiende met zijn krantenwijk, gaf hij uit aan platenspelers en een mengpaneel. ‘Hiermee ben ik op mijn kamer gaan oefenen en uiteindelijk ben ik op schoolfeesten wat plaatjes gaan draaien’. Op deze manier is Servie verder gegaan met zijn passie en heeft hij nu twee tot drie boekingen per week. Zo staat hij regelmatig bij Bruxelles in Breda, maar ook meerdere keren per maand bij Studio in Tilburg. Daarnaast heeft hij ook veel losse boekingen welke variëren van bruiloften tot de Tony’s Fair in Amsterdam.

MUZIEK MAAKT MENSEN BLIJ EN IK MAAK GRAAG MENSEN BLIJ!


Het technisch draaien met scratchen en cuts vindt Servie het tofste om te zien. Hier ligt echt zijn hart. Veel van deze platen zijn gebaseerd op een stukje sample en daar worden nieuwe platen van gemaakt. ‘Ik vind het heel tof als een Dj eerst begint met het origineel en daarna overgaat naar de nieuwe plaat. Zo ga je even terug de geschiedenis in. Zulke Dj’s zijn jongens die me echt inspireren’.
 
Twee banen
Naast het draaien van platen staat Servie voor de klas op de Rotonde in Breda. Deze vmboschool is er speciaal voor leerlingen met gedrags- en leerproblemen. ‘Dit is iets heel anders, maar super gaaf. Deze leerlingen zijn erg gepassioneerd en eerlijk, dat maakt het zo leuk’. Servie werkt hier al vijftien jaar en geeft sport, wiskunde en het praktijkgedeelte van mens en natuur.
 
Natuurlijk zijn deze twee banen soms lastig te combineren voor hem. Zo kan het zomaar zijn dat hij op zondag ergens staat te draaien tot in de late uurtjes, terwijl hij op maandag weer voor de klas moet staan. 

‘Ze vinden het ook allemaal hartstikke tof dat ik Dj ben’. Toch behoedt Servie zijn leerlingen er wel van dat je niet zomaar een Dj kan worden. ‘Het is wel de kunst om het te relativeren naar de kinderen, want ze willen allemaal superster Dj worden, maar dat kan natuurlijk niet. Er zitten wel regelmatig leerlingen tussen die echt talent hebben en dat is super tof om te zien!

Muziek is gewoon tof en ik vind niet dat het altijdmaar een soort muziek moet zijn. Muziek komt van overal.

De leerlingen houden Servie goed op de hoogte qua muziek. Op school luisteren ze vaak muziek op het schoolplein en geven ze lijstjes met artiesten af aan Servie. ‘Deze artiesten vind ik zelf niet zomaar. De leerlingen komen ook altijd met gave muziek, ze houden mij heel fris!’

Vooruitzicht

Servie staat weleens op festivals en dit vindt hij erg gaaf, maar het is zeker geen must voor hem. ‘Ik ga echt niet elke dag bellen om te vragen of ik mag draaien. Als het komt dan is het te gek, zo niet dan is het ook te gek’.

Dancehall en reggae zijn de grote liefdes van Ser-V. Het lijkt hem dan ook erg tof om hier een keer zijn eigen stage mee te vullen. Maar tijdens boekingen is hij van alle markten thuis. Zo kan hij snel switchen van bijvoorbeeld hiphop naar soul. ‘Muziek is gewoon tof en ik vind niet dat het altijd maar een soort muziek moet zijn. Muziek komt van overal’.

In de toekomst wil Servie gewoon lekker met muziek bezig blijven. Draaien zoals hij het nu doet. Hij komt op hele leuke plekken en heeft er nog steeds veel plezier in. ‘Op een creatieve manier de muziek mixen, dat is wat mij veel vreugde brengt. Ik doe het nu al 25 jaar en het is mijn tweede baan. Ik blijf het ook doen zolang ik het kan, want muziek maakt mensen blij en ik maak graag mensen blij’.