Foodblog: Lunchen bij de Veestallen

In hartje Belcrum aan de Speelhuislaan bevindt zich restaurant De Veestallen. Dat je goed kan eten bij de Veestallen hoor je vaker, toch zijn we er nog nooit geweest. Het restaurant ziet er uitnodigend uit met het zonnige terras. Je kan hier terecht voor koffie met huisgemaakt gebak, lunch, borrel en diner.

een wekelijks wisselend lunchmenu


We worden op deze zonnige dag warm ontvangen en mogen plaats nemen aan een tafeltje in het overdekte gedeelte van het terras, nog net in het zonnetje. Al gauw krijgen we wat uitleg over wat de mogelijkheden zijn voor de lunch. Er is een wekelijks wisselend lunchmenu maar je kan ook los van de kaart bestellen. Ik zelf mag geen gluten en ben vegetarisch dus ik laat me verrassen. Ook mijn tafelgenoot die wel alles mag en eet laat zich verrassen.


Na onze keuze voor de lunch wordt ons gevraagd of we bijpassende wijnen willen bij de gerechten, daar zeggen we geen nee tegen! Om te beginnen krijgen we allebei een toegankelijke chardonnay die bijzonder goed smaakt in de warme zon.


Na even wachten komen de voorgerechten al op tafel en wauw, wat ziet het er goed uit! Op mijn bord zie ik een bedje van glasnoodles, met daar bovenop zeewier, paddestoelen en kimchi (gefermenteerde witte kool). Als dit het was geweest had het er al prachtig uitgezien, maar vervolgens wordt er nog Aziatische bouillon bijgevoegd. De smaak is geweldig, de bouillon in combinatie met de frisse groentes en glasnoodles zorgen voor een hele zachte en lichte combinatie. Ideaal om mee te starten!


Op een prachtig helderblauw bord komt het voorgerecht van mijn tafelgenoot. Huisgerookte zalm op kleine blini's (mini pannenkoekjes) met crème fraiche, foreleitjes en zoetzure komkommer. De zoetzure komkommer matcht goed bij de zalm, ook de blini's maken alles een mooi geheel. Samen met de chardonnay is dit een heerlijk fris gerecht!


Bij onze hoofdgerechten krijgen we 2 verschillende wijnen geserveerd. Voor mij de Mas des Mas chardonnay viognier. Een blend van 2 mooie druiven wat zorgt voor het bloemige van een viognier en het boterige licht gerijpte van een chardonnay. Een elegante wijn met hinten van tropisch fruit, witte bloemen en peer. Mijn tafelgenoot krijgt de Mas Rabell tempranillo. Er wordt ons met veel enthousiasme verteld dat dit een robuuste, stevige kruidige wijn is, met soepele tanines.


Bij het zien van de hoofdgerechten word ik nog enthousiaster. Risotto met limoen & citroen met falafel, witte asperges en verse jonge groentes. Wauw, wat ziet dit er goed uit! De risotto smaakt heerlijk fris door de limoen en citroen, de combinatie met de asperges en zeekraal zorgt voor een ware smaakexplosie. De wijn begeleid de smaken van het gerecht subtiel waardoor de smaken van het gerecht goed blijven hangen.


Het andere gerecht is ook al zo verrassend: Italiaanse lasagne met ossobucco, zacht gestoofd met tomaat, sinaasappel, rozemarijn en groene asperges. Het gerecht ziet er prachtig uit en dat komt ook terug in de smaak! De kruiden komen subtiel naar voren waardoor alles een mooi geheel is. De combinatie met de Tempranillo zorgt ervoor dat we heel langzaam eten, zodat we extra lang kunnen genieten!


Nu we al zo verwend zijn met het voor- en hoofdgerecht kijken we al helemaal uit naar het nagerecht! Zoals je hierboven ziet zien ook de desserts er prachtig en kleurrijk uit. Als vegetariër en iemand met een glutenintolerantie kan ik mijn geluk niet op, zelden kan ik ook dessert mee eten. Ik krijg pure chocolade mousse met ijs van karamel en zeezout, rode vruchten, aardbei en citrusgel. Hier zijn niet veel woorden voor nodig, het smaakt zoals het gerecht eruit ziet, geweldig!

Het andere dessert ziet er net zo kleurrijk uit, en door het mooie rode bord springen de kleuren er al helemaal uit! De droom van elke vrouw; chocoladefondant met een vloeibare kern, aardbei, munt en crème Anglaise. Je leest het goed, een vloeibare kern! Bij het opensnijden van de chocolade fondant loopt de chocola er dan ook langzaam uit. Wat een heerlijke lunch!

Om nog even bij te komen van de hemelse lunch drinken we een (dubbele) espresso na. We zijn beide enorm verrast door alle mooie combinaties die we hebben mogen proeven. Je merkte dat er is nagedacht over alle smaakcombinaties en je eet hier dan ook anders dan je gewend bent.

Het is ons duidelijk geworden dat je hier heel goed kan eten voor een zeer toegankelijke prijs. Tijdens de koffie zijn we meteen aan het sparren wie we hier allemaal mee naartoe willen nemen. Wij komen terug!