100ste schildering voor 'het museum op straat': Blind Walls Gallery bereikt mijlpaal

Donderdag 30 september werd de honderdste muurschildering van het omvangrijke Blind Walls Gallery project in Breda onthuld. Één van de vele kunstwerken die de 'geschilderde geschiedenis' van de stad tonen. 


Foto door Edwin Wiekens

Marianne de Bie, wethouder Jeugd, Onderwijs en Cultuur, nam de honeurs waar en opende de nieuwe muurschildering aan het Planciusplein en Columbusstraat.

"Ik ben al bij veel openingen van musea geweest, maar dit is één van de mooiste. Ik ben heel blij dat deze honderdste schildering onthuld mag worden. Ik denk echt dat dit het museum van de toekomst is, waar iedereen van kan genieten", aldus de wethouder. 

Peter van der List (VVE Planciusplein), Dennis Elbers (Blind Walls Gallery) en Marianne de Bie (Wethouder Cultuur) I Foto door Joost van Asch

De wijk speelde een belangrijke rol bij de realisatie van deze honderdste schildering. Met name Peter van der List, bewoner van één van de panden die Reskate beschilderde en voorzitter VVE Planciusplein, zorgde dat het balletje ging rollen. 

“De wijk reageert echt heel enthousiast; het was niet moeilijk om de buurt mee te krijgen voor dit project. Ik vind de twee muurschilderingen ook heel mooi geworden, hij past zo goed op het groene plein”, aldus Peter van der List 

Tijdens de onthulling werden gasten getrakteerd op multiculturele lekkernijen van Stichting Theehuis Heuvel, de ingrediënten werden gesponsord door Jumbo Dr. Struyckenplein. 

María López en Javier de Riba (Reskate) | Foto door Joost van Asch

Het Spaanse kunstenaarscollectief Reskate schilderde in een week tijd dit bijzondere tweeluik, volledig in één kleur, dat de ontstaansgeschiedenis van de wijk verbeeldt en refereert naar de tweestrijd tussen Peutz en Molière, de architecten die allebei een deel van de Heuvel ontwierpen. 

Reskate heeft genoten van hun tijd in Breda: "het was heel relaxed werken hier. De productie was goed geregeld, het weer was goed waardoor we de tijd konden nemen en konden genieten van het proces. Daarnaast waren de buurtbewoners heel gastvrij en enthousiast. Dus we hebben het zeer naar ons zin gehad in Breda", aldus Maria López. 

Reskate is een internationaal bekend duo dat naast muurschilderingen ook illustraties, tentoonstellingen en installaties maakt. Hun werk is over heel de wereld te bewonderen. 

''Innovatie komt voort... uit een goede traditie", het tweeluik aan Planciusplein en Columbusstraat | Foto door Joost van Asch

De honderdste muurschildering werd mede mogelijk gemaakt door Gemeente Breda, Prins Bernhard Cultuurfonds, VVE Planciusplein en VVE Columbusstraat. 

Speciale dank aan Peter van der List, Jumbo Dr. Struyckenplein Breda, Satelliet meubelen en Stichting Theehuis Heuvel. 

De muurschildering is vanaf nu gratis te bezoeken. Kijk voor meer informatie op https://blindwalls.gallery/walls/reskate/