Expositie Jan van den Brink in het Drukkerijmuseum

Nederlands drukkerijmuseum

'Jan van den Brink, bevlogen kunstenaar' is een tentoonstelling in het Nederlands Drukkerij Museum in Etten-Leur... Lees verder


De honderdste geboortedag van Jan van den Brink was aanleiding om een uitgebreide tentoonstelling te houden over zijn werk in het Nederlands Drukkerijmuseum in Etten-Leur. Dat kon helaas vanwege corona geen doorgang vinden. Vandaar dat het nu, twee jaar later, alsnog gebeurt onder de titel Jan van den Brink, bevlogen kunstenaar.

Organisator is Heemkundekring Jan uten Houte in combinatie met de Stichting JvdB. Zij hebben het Nederlands Drukkerij Museum bereid gevonden om ruimte beschikbaar te stellen voor een grote tentoonstelling. Deze geeft een mooi overzicht op de veelzijdigheid van Jan van den Brink en loopt tot eind september 2022.

Biografie

Jan van den Brink werd in 1919 in Oosterhout geboren in een kinderrijk kunstminnend gezin. Twee broers publiceerden romans, zijn broer Rien was een verdienstelijk glazenier en kunstschilder en zijn oudste zus An werd een goede amateurschilder, waarvan hij eens zei: "Mijn oudste zus had lessen bij een kunstschilder en ik was al gelukkig als ik haar penselen mocht uitwassen." Na zijn opleiding aan de ambachtsschool, werk en dienstplicht brak de Tweede Wereldoorlog uit. Jan vocht in de eerste oorlogsdagen aan de Hollandse Waterlinie in Delft.

Tekenleraar

Na zijn militaire dienst gaat hij bij de Hero in Breda werken en weet in de avonduren zijn L.O. akte tekenen te behalen. In 1948 behaalt hij zijn M.O. akte tekenen aan de academie voor beeldende kunsten Sint Joost in Breda en wordt tekenleraar aan de LTS in Breda. Vanaf 1954 tot 1984 is hij achtereenvolgens tekendocent aan de MMS en KSE in Etten-Leur. In deze plaats neemt Jan van den Brink plaats in het bestuur van de Kunstkring, is medeoprichter en voorzitter van de bibliotheek. Hij is ook ruim 20 jaar voorzitter van Cultureel centrum De Nobelaer. Op 2 januari 1993 overlijdt hij in Etten-Leur na een bijzonder productief leven.

Zijn werk

Tijdens zijn vijftig jaar kunstenaarschap heeft Van den Brink veel werk geproduceerd, wel meer dan 700 werken. Een veelheid aan technieken werd door hem gehanteerd: tekeningen met pen, potlood, viltstift, houtskool, en pastel, maar ook aquarellen en olieverf. Het werk van Jan van den Brink bevat tekeningen, aquarellen, gouaches en olieverven met vrij werk. Hij maakte ook veel illustraties in tijdschriften waarin zijn echtgenote publiceerde. Maar ook ontwerpen voor monumentale werken maakte hij.

Reliëfs

De meeste monumentale kunstwerken zijn speciaal gemaakt op of aan een gebouw. Het zijn vaak reliëfs, muurschilderingen, beeldhouwwerken en raampartijen. In 1953 werd door de overheid de zogenaamde percentageregeling in het leven geroepen, waarbij een bepaald percentage van de totale bouwsom van nieuw te bouwen overheidsgebouwen (ook scholen, schouwburgen, zwembaden enzovoorts.) aan kunst besteed moest worden. Door zijn contacten in en buiten het onderwijs heeft Jan van den Brink een grote erfenis aan monumentale kunst achter gelaten, zeker in Etten-Leur. Bekend is onder andere het glas appliqué in de Schonckzaal van het gemeentehuis in Etten-Leur.

Het Nederlands Drukkerij Museum is te vinden aan de Leeuwerik 8 in Etten-Leur. Het museum is geopend op dinsdag- t/m vrijdagmiddag en op elke 1e zondag van de maand, telkens van 13.00 uur tot 16.30 uur. De tentoonstelling over Jan van den Brink is vanaf nu te zien t/m 30 september.

ZONDAGOPENINGEN IN 2022:

ZONDAG 2 OKTOBER 2022
ZONDAG 16 OKTOBER 2022
ZONDAG 6 NOVEMBER 2022
ZONDAG 20 NOVEMBER 2022
ZONDAG 11 DECEMBER 2022
ZONDAG 18 DECEMBER 2022

(Foto's: Ben Steffen)

Leeuwerik 8, 4872PH Etten-Leur

Alle data